Novosti

Kronika

Грaдњa нoвoг Св. Гeoргиja

Слaвoнски Брoд би нaкoн мнoгo гoдинa трeбao дoбити прaвoслaвну цркву: Oсвeштeн je кaмeн тeмeљaц нoвoг брoдскoг хрaмa у присуству нajвиших прeдстaвникa СПЦ-a у Хрвaтскoj

Na području Slavonskog Broda, tokom Drugog svjetskog rata i rata iz devedesetih porušene su sve pravoslavne crkve. U samom gradu, crkva Svetog Georgija sagrađena 1802. godine, srušena je 1941., da bi tek decenijama kasnije, nakon završetka Drugog svjetskog rata, bila ponovo pokrenuta njena izgradnja na novom mjestu. Završila je tek početkom devedesetih da bi ubrzo, 1992. godine bila minirana.

Prošle godine, 25 godina od rušenja, postavljen je kamen temeljac koji je u nedjelju, 29. januara ove godine i osvešten u prisustvu najviših predstavnika SPC-a u Hrvatskoj, mitropolita zagrebačko-ljubljanskog Porfirija i vladike pakračko-slavonskog Jovana. Osveštenju kamena temeljca prisustvovali su, pored predstavnika katoličke crkve i islamske zajednice, Brodsko-posavski župan Danijel Marušić, saborski zastupnici Zdravko Ronko i Mile Horvat, zamjenik gradonačelnika Hrvoje Andrić i načelnik susjedne općine Brod iz Republike Srpske Ilija Jovičić.

- Ove godine planiramo zidanje hrama. Iako izgradnju hrama finansiramo većim dijelom novcem koji smo dobili od povrata crkvene imovine, dobili smo obećanje da će nam finansijski pomoći Brodsko-posavska županija i Grad. Sam početak izgradnje crkve je vrlo značajan za pravoslavni živalj Slavonskog Broda i šire, jer oko nas su sve crkve porušene. Nadam se da će se izgradnjom ovog hrama, narod se vratiti svojoj crkvi bez straha - ističe brodsko-posavski paroh otac Ratko Gatarević.

Crkvena služba odvija se u jednom stanu adaptiranom za kapelu u koji može stati najviše osamdesetak vjernika, koliko ih je i bilo u jutarnjim časovima na liturgiji koju su zajedno služili mitropolit Porfirije i vladika Jovan prije osveštenja kamena temeljca.

- Brodska parohija broji oko 400 pravoslavnih domaćinstava. U samom gradu imam oko 140 vjernika, to su mahom stariji ljudi. Samo je petero djece. Starija populacija je donekle ostala vjerna crkvi, dok mladi teško dolaze. Jednostavno, dođu samo da krste djecu. S druge strane, sve se češće pravoslavni vjernici sahranjuju po katoličkom obredu. Svi smo pomalo krivi za takvu situaciju. Možda smo i mi sveštenici malo zatajili, a narod kao narod - reći će samokritično o. Ratko.

Okosnica vjerskog života na brodskom području proslava je Svetog Save koja je i ove godine bila obilježena u Radničkom domu programom koji je okupio oko 200 gostiju. Pomoć u organiziranju vjerskih okupljanja Brodskoj parohiji daje i VSNM Slavonskog Broda.

- Nekada su na prostoru sadašnje brodske parohije služila tri paroha. Po biračkom popisu ima nas 1.360. Mada vjerujemo da nas ima i više, ali strah i asimilacija učinili su svoje. Crkva je važna spona među ljudima i zato za jednu gradsku sredinu koja nema ukorijenjeni srpski identitet, izgradnja hrama je veliki korak. Ali ne samo za izoliranu srpsku zajednicu nego i za sam grad Slavonski Brod i većinski, hrvatski narod. Kao što reče mitropolit Porfirije, kamen temeljac nam vraća nadu ka nekom dobru. Neka novi pravoslavni hram, na prostoru srušenih crkvi, bude znak postojanja Srba na ovim prostorima kroz povijest - ističe predsjednik VSNM-a Slavonskog Broda Darko Spasojević.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više