Novosti

Politika

Gradonačelnik Karlovca podržao imenovanje mosta po Gromovima

HDZ-ov gradonačelnik Karlovca Damir Mandić ne vidi ništa sporno u tome da se most na Korani nazove po specijalnoj jedinici čiji je pripadnik Mihajlo Hrastov na njemu ubio 13 zarobljenih rezervista JNA, platforma Možemo! se protivi

Large mural

Mural koji se sutra, na 30. obljetnicu masakra svečano, otvara u Karlovcu (foto Kristina Štedul Fabac/PIXSELL)

Karlovački gradonačelnik Damir Mandić (HDZ) podržao je u ponedjeljak inicijativu Udruge specijalne policije Grom Karlovačke županije da se most na Korani, gdje je pripadnik te jedinice Mihajlo Hrastov pobio 13 zarobljenih rezervista JNA, nazove "Mostom specijalne jedinice policije Grom". Podsjetimo da su Novosti pisale i o crtanju murala posvećenom Hrastovu, kao i o ovoj inicijativi o kojoj bi Gradsko vijeće trebalo raspravljati sutra, točno na 30. obljetnicu masakra zbog kojeg je Hrastov, nakon dugotrajnog suđenja, i pravomoćno osuđen za ratni zločin.

"Imenovanje mosta na Korani imenom Specijalne jedinice policije Grom završni je korak u odavanju poštovanja poginulim braniteljima i onima živima u Karlovcu, spomen na vrijeme ponosa i žrtve i tko god u ovom traži neku drugu simboliku, to nije u redu. Nije ovo nikakva militarizacija prostora, nego 225 mrtvih Karlovčana zaslužuju i dužni smo im dati priznanje za ono što su dali za grad i domovinu – svoj život", poručio je gradonačelnik Mandić govoreći o prijedlogu udruge specijalaca, čija dva člana u Gradskom vijeću predstavljaju Domovinski pokret.

Mandić dalje nastavlja, a Radio Mrežnica prenosi, da ovim imenovanjem Karlovac odaje ponos i priznanje braniteljima i podsjetio da je svaki kraj rujna u Karlovcu na neki način u znaku ovog događaja. Podsjetio je na lanjski slučaj kad su obitelji ubijenih rezervista odale počast ubijenim razoružanim ljudima i rekao da su njegova vrata otvorena za sve. Rekao je i da nema informaciju da su se obitelji ubijenih rezervista ove godine javile sa sličnim prijedlogom.

"Razumijem da jedan dio sugrađana ima velik osjećaj kad se govori o presudi, no nju nitko ne može dovoditi u pitanje. Razumijem taj osjećaj nepravde kojeg ima braniteljska populacija i dio građana, no nakon mog poziva da svi sjednemo za stol, javili su mi se samo iz Udruge SJP Grom", objasnio je Mandić.

Usprkos takvom stavu, Mandić neće biti na svečanom otvorenju murala. To je, kaže on, "u obuhvatu Hrvatskih cesta" i dodaje da se podrškom imenovanja mosta, a nedolaskom na otvorenje murala - ne ograđuje, već još jedanput poručuje da svi sjednu za stol.

Vijećnica platforme Možemo! u karlovačkom Gradskom vijeću Draženka Polović ogradila se od ove inicijative i kazala da joj je žao što će koranski most postati jeftina moneta za dokazivanje domoljublja i polarizaciju društva, a Karlovac izgubiti bitku s autentičnim i pravim vrijednostima modernog i naprednog grada – slobode, tolerancije, dijaloga, uvažavanja i brige za svakog građanina.

"U sjeni još jedne bitke za Koranski most koji vapi za rekonstrukcijom i nema pješačke ni biciklističke staze, rasvjete i ograda je opasnost za sve stanovnike, ostat će tako loši izvještaji o radu gradonačelnika i gradskih tvrtki", kazala je Polović i upozorila na nepotrebnu dodatnu militarizaciju javnog prostora 30 godina nakon rata.

"Vraćanje i neprekidno perpetuiranje tih tema, neprekidno otvaranje rana, unošenje sukoba među građane i u grad kao i neprekidno poticanje animoziteta nema smisla. S druge strane isto tako smatram da je nedopustivo utemeljivati identitet na zločinu jer dobro znamo da je tog rujna na koranskom mostu pobijeno 13 razoružanih rezervista koji su se predali. Moramo biti sposobni sukobiti se s vlastitim zločinima jer ako to ne učinimo odnosno oni koji to ne čine, ujedno dopuštaju drugima da se hvale i da se ne sukobljavaju sa svojim zločinima. Mislim da oni koji podržavaju tu ideju ujedno pružaju ruke onima koji crtaju grafite, imenuju škole, mostove i ulice po raznim Mladićima i Karadžićima i zapravo opet imamo prijateljstvo u negativnosti. Ne možemo graditi identitet grada na zločinu. Postoji tisuću drugih načina i potencijalnih imena kako se most mogao nazvati, ako uopće i treba nazivati nakon puno desetljeća njegova postojanja bez ikakvog konkretnog imena. Činjenica je da je počinitelj zločina bio član postrojbe po kojoj se most naziva i to upravo na dan kada je taj zločin učinjen. Dakle, ne postoji nikakva nedvosmislenost što se želi tim činom poručiti", kazao je Antun Alegro, nestranački član u Odboru za imenovanja, na tiskovnoj konferenciji platforme Možemo!.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više