Novosti

Politika

Specijalci traže da se most na Korani nazove po Gromovima

Točno na tridesetu godišnjicu masakra karlovačko Gradsko vijeće raspravljat će o prijedlogu da most na Korani dobije ime po specijalnoj jedinici policije Grom, čiji je pripadnik bio Mihajlo Hrastov koji je tamo pobio 13 rezervista

Large milanovi%c4%87 hrastov kristina %c5%a0tedul fabac  1

"Oprezno, sućutno i inteligentno" - Milanović i Hrastov ovog ljeta u Karlovcu (foto Kristina Štedul Fabac/PIXSELL)

Udruga specijalne policije Grom Karlovačke županije poslala je Gradskom vijeću Karlovca prijedlog da most na Korani, na kojem je član ove postrojbe Mihajlo Hrastov 1991. ubio trinaest razoružanih rezervista JNA, pa je osuđen kao ratni zločinac, bude imenovan po ovoj jedinici.

Prijedlog da ova građevina bude nazvana "Most specijalne jedinice policije Grom" naći će se na dnevnom redu Gradskog vijeća, točno na tridesetu godišnjicu masakra, u utorak 21. rujna. Istog dana, lokalna udruga navijača Dinama Bad Blue Boysa, najavila je svečano otvaranje murala u čast Hrastovu. Mural su njihovi članovi pomno izrađivali dva tjedna, uz financijsku potporu braniteljskih udruga, prešutno odobravanje lokalnih političara i neskriveno oduševljenje lokalnih medija.

Bivši specijalci u prijedlogu Gradskom vijeću podsjećaju na svoje sudjelovanje u osiguranju mosta na rijeci Korani te na mjesec rujan 1991. kada su "neprijateljske aktivnosti bile na svom vrhuncu".

"U takvim okolnostima, zahvaljujući našem angažmanu spriječeno je i zaustavljeno daljnje neprijateljsko djelovanje što je ujedno bila i prekretnica u obrani grada Karlovca", tvrde oni, naglašavajući svoju ulogu u obrani, ne spominjući da je Hrastov osuđen zbog ratnog zločina.

Specijalci tvrde da su već tada "neprijateljske aktivnosti bile na vrhuncu" iako su ostaci JNA masovno krenuli na Karlovac dva tjedna kasnije, pa se 4. listopad obilježava kao dan općeg napada na grad. Priča o tome da je pokret rezervista u kamionu zapravo bio dio šire akcije, puštena je tek na jednom od nekoliko suđenja Hrastovu, onome iz 2000. godine.

Ovim prijedlogom Gradsko vijeće, u kojem većinu ima HDZ uz asistenciju HSLS-a, HSU-a i dvojice vijećnika Domovinskog pokreta, inače bivših pripadnika Specijalne policije, stavljeno je u određeni šah-mat. Prijedlog je za svaki slučaj uvršten kao zadnja točka dnevnog reda, pa će biti zanimljivo vidjeti kako će se ova koalicija izvući iz situacije, hoće li se iz iste uopće izvlačiti ili će prijedlog oduševljeno prihvatiti.

Udruga bivših specijalaca osokoljena je i nastupom predsjednika Zorana Milanovića koji je ovog ljeta na godišnjici osnivanja Specijalne jedinice policije Grom družio s Hrastovom. Ustanovio je da mu država treba pružiti pomoć u plaćanju ogromnih svota koje sjedaju na njegov račun, nakon sudskih procesa što ih protiv države dobivaju članovi obitelji ubijenih rezervista.

"To može oprezno, sućutno, inteligentno riješiti predstavničko tijelo i hrvatska Vlada, ako hoće, a siguran sam da hoće. Ne smijemo dopustiti da se ponašamo kao zadnji naivci. Greške i zločini se događaju… .Je li normalno da država koja kažnjava i treba kazniti one koji su počinili ratne zločine 25 godina nakon rata, kao za auto kasko odgovornost, te iste ljude tereti financijski iznosima od više milijuna kuna", rekao je Milanović, tokom jednog iz serije istupa u kojima aktivno podilazi desničarima te izazvao pljesak okupljenih.

Počast ubijenim rezervistima u utorak će odati delegacija Srpskog narodnog vijeća.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više