Novosti

Svijet

Granate za žito

Na sastanku Kim Jong-una i Vladimira Putina raspravljalo bi se o razmjeni oružja za visoku tehnologiju i hranu. Sjeverna Koreja ima goleme količine artiljerijske municije i protuoklopnih sredstava potrebnih Rusiji

Large internacionala  pono%c5%a1

(foto Alexander Zemlianichenko/POOL/REUTERS)

Sjevernokorejski vođa Kim Jong-un planira putovati u Rusiju i sastati se s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom. To bi se trebalo dogodit, tvrdi The New York Times, do kraja mjeseca, a mjesto sastanka trebao bi biti Vladivostok. Logičan izbor za domaćina sastanka. Kim, kao ni njegov otac Kim Jong-il, ne voli putovati avionom, ljubitelj je oklopnog vlaka pa je Vladivostok, zbog blizine Sjevernoj Koreji, logičan izbor.

Rusija, izvrgnuta sankcijama zapadnog dijela svijeta, nastoji poslovati s kime god može i nabavljati deficitarnu robu od koga god može. Kim, izopćenik iz međunarodne zajednice, zadovoljava oba uvjeta. Dva će čelnika, navodi njujorški dnevnik, razgovarati o vojnoj suradnji.

O toj suradnji razgovaralo se i u srpnju kada je Pjongjang posjetio ruski ministar obrane Sergej Šojgu. Tada se razgovaralo o tome da se sjevernokorejska ratna mornarica priključi zajedničkoj rusko-kineskoj vježbi. Vojne, političke i ekonomske veze Rusije i Sjeverne Koreje snaže otkako je Rusija napala Ukrajinu u veljači prošle godine. No, zajednička vojna vježba bila bi nova razina suradnje i to u trenutku kada u istočnoj Aziji jačaju napetosti između Sjedinjenih Država i Kine, tradicionalno najsnažnijeg zaštitnika Sjeverne Koreje.

Na najavljenom, ne i potvrđenom, sastanku dvojice čelnika raspravljalo bi se o razmjeni oružja za visoku tehnologiju i hranu. Sjeverna Koreja ima goleme količine artiljerijske municije i protuoklopnih sredstava potrebnih Rusiji. Vojna doktrina Sjeverne Koreje uvelike je zasnovana na snažnom (i nevjerojatno brojnom) topništvu. To ne čudi ima li se na umu da je glavni grad Južne Koreje blizu granice pa je u slučaju rata cilj naprosto zasipati Seul granatama i raketama iz tisuća artiljerijskih cijevi. A granate su nešto što i ruska vojska u ukrajinskom ratu troši brže nego što je očekivala.

Nešto bi i Rusija ponudila Sjevernoj Koreji. Konkretno, naprednu tehnologiju za satelite i podmornice, ali i hranu. Sjevernokorejski režim tradicionalno je neefikasan kada je riječ o poljoprivrednoj proizvodnji i prehrambenoj industriji. Ni napori Kim Jong-ila, kojem je to bio jedan od strateških ciljeva, nisu stanje bitno popravili.

Rusija je, pak, za razliku od Sovjetskog Saveza, poljoprivredna velesila s golemim viškovima osnovnih životnih namirnica, posebno žitarica. Prošloga mjeseca delegacija od dvadesetak sjevernokorejskih dužnosnika posjetila je Moskvu što je jasan znak da se nešto ubrzano događa u odnosima između dvije države. Što se američkih najava tiče, valja se sjetiti da su prije nekoliko mjeseci objavili, pa porekli, da su goleme količine municije dopremljene u Rusiju.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Svijet

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više