>

novosti logo

Kronika Kronika
Piše M.C.

Halal kao stil života

U karlovačkoj Gradskoj knjižnici Ivan Goran Kovačić održana je promocija knjige ‘Halal-standard po mjeri čovjeka’ autora Aldina Dugonjića

U karlovačkoj Gradskoj knjižnici Ivan Goran Kovačić održana je promocija knjige ‘Halal-standard po mjeri čovjeka’ autora Aldina Dugonjića. Radi se o doktorskoj disertaciji kao plodu jednogodišnjeg istraživanja. Knjiga daje upute svima koji žele živjeti zdravo i ne odnosi se samo na muslimane. Pojašnjava značenje pojma halal kroz proizvode na tržištu prehrane, kozmetike, turizma i ugostiteljstva.

- Halal je vjerska kategorija, koja proizlazi iz Kurana i kuranskih odredbi, što znači da sljedbenici Kurana, muslimani, jedu ono što je prirodno, zdravo i što je s vjerske strane dozvoljeno. To podrazumijeva da hrana i piće u sebi ne sadržavaju haram - alkohol, proizvode od alkohola i svinjskog mesa. U širem kontekstu halala, on ne podrazumijeva samo konzumaciju jela i pića već i usluge, kao što su bankarske ili turističke. Autor želi skrenuti pozornost javnosti, posebno proizvođača iz Hrvatske na najveće rastuće tržište u svijetu - kazao je Admir efendija Muhić, glavni imam Medžlisa islamske zajednice Karlovac. Preporučio je halal muslimanima, katolicima i židovima, agnosticima i ateistima, bilo da se radi o religijskim ili svjetovnim stavovima. A u kontekstu knjige govorio je o proširenju proizvodnje, prilici za samozapošljavanje i povećanju izvoza na arapsko-islamska tržišta, koje broji preko milijardu potrošača.

- Halal i kao stil života doprinosi kvaliteti proizvoda, zdravstvenoj ispravnosti, konkurentnosti proizvoda, a pružateljima usluga, konkretno u turizmu, povećava dolaske gostiju a time i profit - rekao je autor Aldin Dugonjić.

1/1