Novosti

Kronika

Milanovića neće zvati

Na sjednici Vijeća srpske nacionalne manjine Karlovačke županije odlučeno da zbog aktualnih izjava predsjednik neće biti pozvan na 80. godišnjicu oslobođenja Vojnića

Large cim vojni%c4%87

Sjednica VSNM-a Karlovačke županije

U Vojniću su se predomislili u namjeri da predsjednika Zorana Milanovića pozovu na 80. godišnjicu oslobođenja ovog kordunaškog mjesta.

Na sjednici Vijeća srpske nacionalne manjine Karlovačke županije najviše diskusije izazvao je prijedlog Nikole Trbojevića oko skorašnjeg obilježavanja 12. januara 1942. godine, godišnjice oslobođenja Vojnića kao prvog slobodnog kotarskog mjesta u Hrvatskoj. Kao osvetu, ustaše su organizirali ofanzivu na Petrovu goru. Trbojević, inače jedan od predsjednika od dva aktivna udruženja antifašista u Vojniću, rekao je da je bilo planirano pozvati predsjednika republike da položi vijenac stradalim Kordunašima. No nakon brojnih Milanovićevih ispada prema antifašistima, predstavnicima srpske zajednice, a posebno zbog nedavnih izjava u vezi ubojstva zagrebačke porodice Zec i maloljetne Aleksandre, ovaj prijedlog je povučen.

Organizatori su namjeravali, kazao je Trbojević, da pozovu i predsjednika Vlade Andreja Plenkovića, no dodao je "ali on vjerovatno ne bi došao već bi poslao Tomu Medveda ili nekog sličnog". Zato će na obilježavanje godišnjice oslobođenja Vojnića biti pozvani samo predstavnici srpske zajednice, antifašističkih udruženja i lokalnih vlasti. Vijećnici VSNM-a Karlovačke županije su ovakav prijedlog jednoglasno podržali.

Usvojeni su rebalans budžeta Vijeća za ovu godinu, program rada i financijski plan za iduću 2022. godinu. Predviđeno je da se do kraja godine održi još jedna sjednica Predsjedništva Vijeća i još jedna sjednica Vijeća, da se 19. decembra obilježi Dan Vijeća i Krsna slava VSNM Grada Karlovca, Sveti Nikola, da se 21. decembra održi komemoracija u Prkosu.

Također je planirana prezentacija publikacije Filipa Škiljana o Kordunašima kao i jedna tribina o stambenom zbrinjavanju te obilježavanje 80. godišnjice masakra nad 225 stanovnika Gornje Trebinje. Također je zaključeno da treba napraviti popis ljudskih gubitaka u ratu 90-ih godina.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više