Novosti

Politika

Hanza arena

Privatizacija Dinama povjerena je vlasniku ‘Jutarnjeg lista’, koji je ovih dana pokrenuo novu akciju stadion

36atb77pys1uyomf1xurww4mime

Zdravko Mamić mogao bi dobiti novu igračku, iako uopće nije u Dinamu

Zagrebački nogometni prvoligaš Dinamo krenuo je u novu sezonu krajnje ofanzivno, ali čak ne toliko igrom prema suparničkom golu u režiji novog trenera Zlatka Kranjčara, koliko u pogledu infrastrukturnog razvoja. Naime, domaći mediji su posljednjih dana puni najava gradnje novog stadiona – ili nadogradnje starog, maksimirskog – i samo se još ne zna tko bi platio tu bauštelu u rastezljivoj vrijednosti od nekoliko desetaka milijuna eura.

No kažimo najprije kako te vijesti plasiraju u prvom redu dva metropolska dnevnika, ‘Sportske novosti’ i ‘Jutarnji list’, dok ostali mahom prenose viđeno. Saznajemo tako da bi gradnju mogao platiti i sam klub Dinamo kao fantomska udruga građana, ako bi mu Grad Zagreb prepustio neko prikladno zemljište. A gradonačelnik Milan Bandić navodno je sklon dogradnji postojeće skalamerije u Maksimiru, produkta notornih javnih intervencija otprije 15 do 20 godina. U tom slučaju radilo bi se o novom javnom financiranju projekta zaglavljenog u pauzi koja je Bandiću poslužila za izdašno budžetsko potpomaganje privatnog biznisa Zdravka Mamića, kao prikrivenoga gospodara Dinama i Hrvatskog nogometnog saveza. Stotine milijuna kuna što ih je Mamić utrpao na svoje bankovne račune kroz preprodaju igrača ostalo bi tako netaknuto.

Doduše, dio kapitala iscurit će mu na investiciju o kojoj se ovih dana nešto manje priča, ali koja je zacijelo i važnija. Posrijedi je formalna privatizacija Dinama, e da Mamić više ne bi imao muke s prigovorima da eksploatira dobro koje uopće nije njegovo. Budući da imamo puno iskustva s privatizacijama javnih vrijednosti pomoću javnog novca, model i ne čudi previše. No vrijedi zabilježiti da je izvedba povjerena odvjetniku Marijanu Hanžekoviću, članu Dinamove skupštine i vlasniku medijske grupe Hanza s ‘Jutarnjim listom’ i ‘Sportskim novostima’. Inače, kupljene novcem koji je Hanžeković, između ostalog, nabrao u ekskluzivnom poslovanju s javnom nam radiotelevizijom.

Opisi stadiona pak, kao ‘svijeta u malom’ s izvansportskim komercijalnim sadržajima, uz jedva 20-25 tisuća stolica na tribinama, jako podsjećaju na propali manji projekt Gabrielea Volpija, vlasnika NK Rijeke. Mada im postojeće tribine zjape prazne zbog profiterskog odnarođivanja samog kluba, a neće taj aspekt popraviti ni selektor hrvatske reprezentacije Ante Čačić, Mamićev pulen koji je baš uz rast priče o Dinamovu stadionu izjavio da bi i reprezentaciji trebao jedan matični stadion. No pričekajmo najprije izbore i zatim ishod krivično-istražnog predprocesa nad Zdravkom Mamićem.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više