Novosti

Politika

Harač na kvadrat

Iako javni bilježnici u Hrvatskoj već imaju znatno veće privilegije od onih u usporedivim nam zemljama, iz Vlade predlažu dodatno povećanje cijena njihovih usluga

Large intirigator  dragan

Osiguran im monopol – javni bilježnici (foto Žarko Bašić/PIXSELL)

Usvoji li se vladin prijedlog o javnobilježničkim tarifama koji je Ministarstvo pravosuđa i uprave uputilo u javnu raspravu, cijene usluga javnih bilježnika od jeseni će se u prosjeku povećati za najmanje 25 posto. Prijedlog Pravilnika o izmjenama i dopunama Pravilnika o privremenoj javnobilježničkoj tarifi, naime, propisuje novi sustav nagrada za najčešće javnobilježničke radnje, a ministarstvo takav potez u sažetku spomenutog dokumenta obrazlaže značajnijim proširenjem nadležnosti javnih bilježnika.

Uslijed toga, smatraju u ministarstvu, javni bilježnici i zaposlenici njihovih ureda moraju se više angažirati prema strankama. Kako je poduzimanje javnobilježničkih radnji sve složenije i dugotrajnije, tvrde dalje, potrebno je pristupiti izmjenama vrednovanja pojedinih javnobilježničkih radnji.

Također navode da se vrijednost boda za utvrđivanje javnobilježničkih nagrada nije mijenjala od 1994. i da su navedene izmjene u nadležnosti javnih bilježnika uzrokovale povećane troškove poslovanja, a da su razine cijena dobara i usluga, odnosno potrošačkih cijena tijekom vremena znatnije rasle, pa se izmjenama ujedno "vrši i korekcija u iznosima nagrada javnih bilježnika".

Predložene izmjene u navedenom smislu predstavljaju uravnotežena rješenja, drže u ministarstvu. Poskupljena u prosjeku od 25 posto odnose se, dakle, za upis u zemljišne knjige, dok se za čak 150 posto podiže naknada za izdavanje potvrde o ovršnosti rješenja. Ministarstvo nadalje za sto posto želi povećati nagradu za usmeno davanje pravnih savjeta na zahtjev stranaka kako bi se ta službena radnja približila istovrsnoj nagradi odvjetnika, jer drže da su i javni bilježnici i odvjetnici profesije koje pružaju pravnu zaštitu i djeluju kao jamci pravne sigurnosti.

S prijedlogom ministarstva i povlađivanjem javnim bilježnicima nisu svi suglasni. Kritiku prijedloga o novim javnobilježničkim tarifama uputila je Katarina Peović, saborska zastupnica Radničke fronte, koja je višekratno javno upozoravala na kastinski karakter javnog bilježništva u Hrvatskoj i potpuno neopravdane troškove koje taj institut nameće stanovništvu da bi par stotina odabranih sebi punilo džepove.

Na svom Facebook-profilu Peović je podsjetila da je Tuđmanova vlast javnobilježničke poslove, koje su u socijalizmu obavljali državni službenici bez dodatnih troškova za građane poput ovjeravanja potpisa ili punomoći, solemnizaciju ugovora i slično, odlučila dodijeliti maloj skupini pravnika kojima je zakonski osigurala monopol na obavljanje tih poslova. "S propisanim ograničenjem broja javnih bilježnika i obavezom da građani razne dokumente moraju kod njih ovjeravati, državne vlasti osigurale su bilježnicima sigurno tržište i zaradu, a građanima nepotrebno visoke troškove", drži Peović.

Premda je neosporna činjenica da javni bilježnici postoje i u drugim zemljama, saborska zastupnica podsjeća također da im nigdje država nije osigurala takav monopol kao u Hrvatskoj. "To je kao problem detektirala i Svjetska banka u svojem posljednjem ekonomskom memorandumu za RH. U njemu je izložena usporedba Hrvatske s ostalim zemljama EU-a, OECD-a i EEC-a (usporedivim zemljama istočne i srednje Evrope) koja pokazuje da javni bilježnici u Hrvatskoj imaju znatno veće privilegije od svih usporedivih zemalja, što je neopravdano i iz legalno-pravnog, ali i ekonomskog aspekta jer ne osigurava veću vjerodostojnost i pouzdanost usluga, a čini ih bitno skupljim za korisnike", napisala je Katarina Peović u svojoj kritici.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više