Novosti

Politika

HDZ-ovi europarlamentarci protiv osude Kordića

Zastupnici Europskog parlamenta iz HDZ-a, te Ladislav Ilčić i Vilibor Sinčić glasali su protiv usvajanja amandmana kojim se osuđuje nedavne huškačke izjava osuđenog ratnog zločinca Darija Kordića

Large europarlamentarci

Karlo Ressler, Željana Zovko, Sunčana Glavak, i Tomislav Sokol (foto Denis Kapetanović/PIXSELL)

Bijedan čin dijela hrvatskih europarlamentaraca u Briselu. Naime, zastupnici HDZ-a i članovi Europske pučke stranke Karlo Ressler, Sunčana Glavak, Tomislav Sokol i Željana Zovko, ali i Ladislav Ilčić i Vilibor Sinčić iz kvote Europskih konzervativaca i reformista, glasali su protiv amandmana koji su, u povodu nedavnih huškačkih izjava osuđenog ratnog zločinca Darija Kordića, podnijeli Tineke Strik u ime Kluba zastupnika Zelenih, Dietmar Köster u ime Kluba zastupnika socijalista i demokrata S&D-a i Klemen Grošelj u ime Kluba zastupnika liberalnog centra Renew.

Amandman su podnijeli "zgroženi nedavnim primjedbama Darija Kordića, koji nije pokazao nikakve znakove kajanja te je rekao da bi opet isto postupio u vezi sa zločinima za koje je bio pravomoćno osuđen na 25 godina zatvora, uključujući etničko čišćenje u dolini Lašve".

Podsjetimo video-snimka koja se prošloga mjeseca ekspresno proširila u javnosti otkriva Kordića koji u šarolikom društvu prepričava da je prijatelju sa sjevera Hrvatske, koji ga je upitao je li vrijedilo zatvora i rata, odgovorio: "Sve bih ponovio, ni sekunde ne bih zamijenio, svaka je sekunda vrijedila", čime je izazvao oduševljenje okupljenih.

Njegova je izjava među antiratnim aktivistima u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, u različitim stradalničkim udruženjima i u velikom dijelu bosanskohercegovačke političke javnosti, s pravom izazvala posvemašnje zgražanje i osude, dok obitelji žrtava zazivaju čak i Kordićevu pravnu odgovornost.

Sve to navedenim hrvatskim europarlamentarcima očito ne smeta, jer su glasanjem protiv osude Kordićeve izjave podržali i njegov ratnohuškački stav. Treba li to koga čuditi kada ni HDZ-ov vrh nije ničim osudio Kordićeve riječi? Štoviše, Kordić je nositelj nekoliko najviših odlikovanja RH, između ostalog Reda kneza Branimira s ogrlicom, Reda Nikole Šubića Zrinskog, ali i za osobite zasluge stečene promicanjem međunarodnog položaja i ugleda RH i njezina odnosa s drugim državama, za junački čin u ratu, izravnoj ratnoj opasnosti ili iznimnim okolnostima u miru te za doprinos održanju i razvitku hrvatske državotvorne ideje, uspostavom i izgradnjom suverene hrvatske države.

Nevjerojatno zvuči izjava Željane Zovko, koja je u opravdanju svog izbora oko glasanja za portal Telegram kazala da je amandman činjenično loše napisan i da po tome ispada da je Dario Kordić jedini krivac za etničko čišćenje, odnosno da su Hrvati sami sebe etnički očistili.

Liberalniji hrvatski europarlamentarni korpus - Biljana Borzan, Predrag Fred Matić, Tonino Picula i Romana Jerković, kao zastupnici SDP -a te Valter Flego iz IDS-a podržali su amandman, dok nezavisni zastupnik Mislav Kolakušić nije glasao. Amandman je inače prihvaćen s 526 glasova za, dok su ukupno 43 bila protiv i 62 glasa suzdržana.Na kraju podnositelji ovog amandmana pozvali sve političke snage, posebno članove vlade BiH, da (ponovno) osude Kordićevu izjavu i jasno se ograde od nje, kao i pravosudna tijela BiH da pokrenu odgovarajuće pravne postupke.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više