>

novosti logo

Društvo Društvo
Piše Novosti

Hiljadu Novosti: Srđan Jeremić, Zoran Pusić, Sanja Sarnavka i Franjo Habulin

Zoran Pusić: ‘Nije čudno da su Novosti meta žučnih napada, od onih zarobljenika nacionalističke netrpeljivosti do onih koji prigovaraju da pisanje o aktuelnim političkim temama i aferama u hrvatskom društvu nije u skladu s onim kako bi trebao izgledati srpski tjednik’

Srđan Jeremić: Čitaocima pružaju uvid u probleme Srba

Novosti su jedna od najvažnijih novina za srpsku zajednicu u Hrvatskoj, ali i za sve ostale građane koji prihvataju multikulturalnost, multietičnost i pluralizam u političkom promišljanju kao najvažnije vrednosti jednog demokratskog društva. U vreme kada informacije o životu, radu i delovanju Srba gotovo da i nema na javnom televizijskom servisu, ali ni u lokalnim medijima, ili kada te informacije postoje, ali iste budu uglavnom negativne, Novosti omogućavaju svim zainteresovanima da se upoznaju sa potrebama i problemima koji muče Srbe. Također svojim čitaocima pružaju uvid u mnogobrojne aktivnosti političkih predstavnika Srba, kao i mnogobrojne manifestacije i događanja koja organizuju institucije, organizacije i udruženja koja okupljaju naše sunarodnjake. Srpski narod živi i deluje na velikoj teritoriji i zasigurno da Novosti omogućavaju pripadnicima našeg naroda, koji su teritorijalno udaljeni jedni od drugih, da dobiju pravovremene, tačne i korisne informacije o tome šta njihovi sunarodnjaci iz drugih krajeva države rade kao i sa kojim problemima se susreću. Na taj način, kroz jedan neformalan oblik, Novosti predstavljaju jedan povezujući, kohezivni i integrativni faktor kod naših ljudi raširenih po čitavoj Hrvatskoj.

Svim zaposlenima u Novostima želim da se i nadalje rukovode temeljnim načelima novinarske struke – da budu objektivni, profesionalni i detaljni u svom budućem radu, a na zadovoljstvo svih nas koji ih čitamo i cenimo njihov trud i zalaganje.

Zoran Pusić: Dobre stare novine

Tisućiti broj Novosti govori o relativno solidnom kvantitetu, za tjednik to znači da izlazi preko 19 godina, ali se vjerojatno i neki drugi listovi nacionalnih manjina mogu pohvaliti i dužim kontinuiranim izlaženjem. Međutim, ovih par prigodnih riječi ne pišem zbog tisuću objavljenih brojeva nego zato što je taj ‘kvantitet prešao u kvalitet’, zbog kolumni i članaka koji su učinili Novosti, po mom sudu, najboljim tjednikom u Hrvatskoj. Novosti imaju u sebi dosta od duha Ferala; bilo bi čudno da nemaju kad u njima piše većina nekadašnjih Feralovih novinara. Nije čudno da su profesionalni standardi Novosti visoki kad Čulićeve, Đikićeve i Jakićeve političke analize djeluju, u ovoj poplavi ‘alternativnih činjenica’, kao glas razuma, kad britke Ivančićeve i Dežulovićeve kolumne predstavljaju vrhunac satire tako nužne u ovom društvu koje glavinja između pompozne političke ispraznosti i populističkog antiprosvjetiteljstva, kad kroz tople Gudževićeve vinjete čitalac dobiva pravu dozu odmaka od svakodnevnice. A nije ni čudno da su takve Novosti meta žučnih napada, od onih zarobljenika nacionalističke netrpeljivosti koji bi Novosti spaljivali, po mogućnosti zajedno s novinarima, do onih koji prigovaraju da pisanje o aktuelnim političkim temama i aferama u hrvatskom društvu nije u skladu s onim kako bi trebao izgledati srpski tjednik. I jedno i drugo je deja vu u najmračnijim režimima 20. stoljeća. Ideja da bi novine trebale biti kastrirane podobnošću i stvarnost projicirati kroz danu etničku prizmu nije daleko od ideja koje su dovele do uvođenja ‘njemačke fizike’ i ‘njemačke matematike’ u Trećem Rajhu. Artikulirana kritika tih i sličnih trendova koji dokazano smanjuju i slobodu i sigurnost u svakom društvu, a obično se to počinje osjećati na manjinama, zadaća je odgovornog novinarstva. Kroz tisuću brojeva navikli su nas da ćemo takvo novinarstvo naći u petak, na kiosku, kad kupujemo dobre stare novine.

Sanja Sarnavka: Pokazujete da nas ima i da nas se ne može ušutkati

Novosti su prostor slobode, kvalitetnog novinarstva koje istražuje, propituje, analizira, ne ustručava se otvarati teme kojima provocira samozadovoljnu i sebeljubeću većinu te vlast, rijetki medij koji kontinuirano piše o povredama ljudskih prava svih marginaliziranih skupina, pokazuje da nas ima i da nas se ne može ušutkati. Malo previše štede Milorada Pupovca, ali nitko nije savršen, zar ne?

Franjo Habulin: Uvažavaju antifašizam kao civilizacijsku tekovinu

Novosti su jako dobra novina i to vjerojatno zbog toga što je u tom listu okupljena dobra ekipa urednika i novinara čiji su tekstovi aktualni i pogađaju aktualne teme. Osim što se Novosti kritički osvrću na pojave u našem društvu, za nas je važno što su to novine koje uvažavaju antifašizam kao civilizacijsku tekovinu i vrijednost. Moram pohvaliti Novosti da su uvijek pratile rad i sve aktivnosti SABA RH, uključujući i komemoracije i godišnjice.

Drago mi je što su Novosti kao vrlo kvalitetna novina na kioscima, ali mi je žao što na mnogim kioscima nije dovoljno vidljiva. Kako smatram da su Novosti izvanredno dobra novina i jedina novina te vrste, za razliku od ostalih koje su preplavile medijski prostor, mogu poželjeti dugo izlaženje i da nastave na isti način kao i do sada.

1/1