Novosti

Kronika

Хистoриjскa кaртa "Изaбрaнa мjeстa сjeћaњa и културe Србa у Хрвaтскoj"

Чeдoмир Вишњић oдaбрao je 110 oдaбрaних мjeстa и спoмeникa, кao и личнoсти и дoгaђaja кojи су oбиљeжили пoвиjeст и културу Србa у Хрвaтскoj

Large mapa mapa

Srpsko narodno vijeće izradilo je historijsku kartu “Izabrana mjesta sjećanja i kulture Srba u Hrvatskoj”, na kojoj se nalazi 110 odabranih mjesta i spomenika, kao i ličnosti i događaja koji su obilježili povijest i kulturu Srba u Hrvatskoj.

Odabir je napravio Čedomir Višnjić iz Arhiva Srba u Hrvatskoj u potrazi za najreprezentativnijim aspektima baštine Srba u Hrvatskoj zahvaćajući razgranatu mrežu umjetničkoga, izdavačkog, političkog i drugih oblika društvenoga djelovanja. Radi se o prvoj karti jednoga šire zamišljenoga atlasa koji bi se narednih godina trebao dopunjavati regionalnim kartama koje će omogućiti pomnije koncentriranje na područja koja su historijski naseljena Srbima u Hrvatskoj, od istočne i zapadne Slavonije preko Korduna i Banije do sjeverne Dalmacije. Tim se mapiranjima nastoje elaborirati narativi o povijesti i kulturi ovih prostora, u kojima su nerijetko neadekvatno zastupljeni sadržaji koji govore o doprinosima Srba u Hrvatskoj.

Kartu “Izabrana mjesta sjećanja i kulture Srba u Hrvatskoj” Agencija za odgoj i obrazovanje uvrstila je ove školske godine u repozitorij dodatnih obrazovnih materijala za upotrebu u nastavi na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu. Time će popis didaktičkih sredstava dostupnih za rad s djecom na sadržajima iz historije i geografije učiniti raznovrsnijim i karta će poslužiti kao oslonac za bolje upoznavanje sa sredinama u kojima se nastava odvija i u kojima djeca žive.

Kartu možete preuzeti ovdje.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više