Novosti

Politika

Potpisan protokol o suradnji SNV-a i Instituta za savremenu istoriju

Moći ćemo zajednički koristiti arhive i fondove, organizirati konferencije i okrugle stolove, omogućiti da autori iz Hrvatske budu bolje prezentirani u Srbiji i obratno, rekao je Dejan Jović

Nqnl4fl8imdfsppz0eoipclfr4b

Ovo je logičan kraj dugogodišnje ideje o suradnji, rečeno je na potpisivanju protokola o naučnoj i kulturnoj suradnji Srpskog narodnog vijeća i Instituta za savremenu istoriju iz Beograda, upriličenom 17. septembra u prostorijama SNV-a u Zagrebu.

- Ovim protokolom institucionalizirana je naša dugogodišnja suradnja - rekao je Dejan Jović, urednik specijaliziranog časopisa ‘Tragovi’, ističući da to omogućava brojne zajedničke aktivnosti.

- Moći ćemo zajednički koristiti arhive i fondove, organizirati konferencije i okrugle stolove, omogućiti da autori iz Hrvatske budu bolje prezentirani u Srbiji i obratno - rekao je Jović.

- Srbi iz Hrvatske su biser u srpskom narodu. Tri svjetski najpoznatija Srbina su Krajišnici: Nikola Tesla, Milutin Milanković i Mihajlo Pupin jer je vojna krajina postojala i u današnjoj Vojvodini - rekao je direktor Instituta Predrag J. Marković, ističući da su Srbi važan i nezaobilazan faktor u istoriji Hrvatske.

Marković je ukazao na inicijativu SNV-a oko obnove rodne kuće Sime Matavulja koji je, kako je naglasio, napisao neke od najboljih priča o Beogradu.

Predsjednik SNV-a Boris Milošević ukazao je da Arhiv Srba u Hrvatskoj nema samo zadatak arhiviranja i čuvanja, nego i istraživanja.

- Želimo stvarati kadrove koji će istraživati historiju Srba u Hrvatskoj, da Arhiv preraste u istraživački centar i da postane mjesto suradnje s drugim institutima, čime će se omogućiti lakša dostupnost građi koja nam nedostaje. Želimo i da Srbi u Hrvatskoj pokreću istraživanja o svojoj historiji, a ovaj je protokol korak u tom smjeru - kazao je Milošević.

Tom prilikom predstavnici SNV-a i Instituta međusobno su razmijenili veliki broj knjiga.

- U skorije vrijeme očekujemo više konkretnih poteza. Donirali smo knjige jedni drugima, a pobrinut ćemo se da knjige autora iz Instituta budu dostupne u prodaji zbog interesa građana. Uskoro ćemo imati predstavljanje knjige o Kordunu, pokrećemo i istraživanje o 1990-im u Hrvatskoj i u tom smislu razmišljamo da pokrenemo zajednički istraživački projekt s Institutom - rekao je Jović.

Osim ambasadorke Srbije Mire Nikolić, potpisivanju su prisustvovali Kosta Nikolić, Ivana Pantelić i Dragomir Bondžić s Instituta za savremenu istoriju, kao i predstavnici SNV-a.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više