Novosti

Društvo

HND: Kvazinovinarstvo iz laboratorija slovačkog fonda

Hrvatsko novinarsko društvo reagiralo je na tekst izvršnog urednika Zadarskog lista Tonija Peranića koji tvrdi da je komentirajući najave spajanja Glasa Istre s Novim listom vodstvo HND-a teško oklevetalo predsjednicu Uprave i v.d. glavnog urednika Novog i Zadarskog lista

Large zovko

Hrvoje Zovko, predsjednik HND-a (foto Marko Lukunić/PIXSELL)

Reagirajući na tekst "Hrvatsko novinarsko društvo pokazalo kronično nepoznavanje situacije u Glasu Istre", koji je prekjučer u Zadarskom listu potpisao njegov izvršni urednik Toni Perinić, a promptno su ga prenijeli i ostali mediji u vlasništvu J&T fonda - Glas Istre i Novi list, Izvršni odbor HND-a ustvrdio je u subotu da već naslov teksta zorno pokazuje koliko je potpredsjednica HND-a Chiara Bilić bila u pravu s ocjenom da je Perinić sramota za novinarstvo.

Iz HND-a podsjećaju da se Perinić prošli tjedan pojavio na HND-ovoj konferenciji o stanju u Glasu Istre u Puli s očiglednom misijom da obrani lik i djelo predsjednice uprave Novog lista Ankice Kruljac i Ivice Tomića, v.d. glavnog urednika Novog lista i Zadarskog lista, kojem je – kako kažu - do jučer još samo Glas Istre nedostajao da bi postao glavnim urednikom triju lokalnih novina iz tri županije.

HND ističe da je konferenciju u Puli organizirao kako bi upoznao javnost s katastrofalnom situacijom u Glasu Istre i nasiljem koji nad zaposlenicima Glasa Istre tijekom takozvane integracije u Novi list provodi Ankica Kruljac. Nedugo nakon, naglašava vodstvo HND-a, objavljen je bizarni izvještaj u kojem se mladi jurišnik požalio svojim vlasnicima kako su "Hrvoje Zovko, predsjednik HND-a, Melisa Skender, glavna tajnica tog društva i Chiara Bilić, novinarka Istre 24, koja je nekad radila i u Glasu Istre, u svom obraćanju teško oklevetali predsjednicu Uprave naše medijske kuće Ankicu Kruljac i v.d. glavnog urednika Ivicu Tomića. U obraćanju su iznijeli brojne nevjerojatne tvrdnje te su pokazali kronično nepoznavanje situacije i problema u kojima se ova novina nalazila u prethodnom razdoblju".

"Tekst koji nije niti izvještaj, niti osvrt, a teško da bi zadovoljio i standarde školskog sastavka, objavljuju nekada ozbiljni mediji, što pak jasno pokazuje koliko je slovački J&T fond zainteresiran za pošteno i profesionalno novinarstvo. Pa da konačno napravimo pravi novinarski izvještaj za izvršnog urednika Zadarskog lista i perjanicu slovačkog fonda red je da navedemo činjenice koje je T.P., tako nenovinarski ispustio.

1. HND nije vrijeđao Ankicu Kruljac. Govorili smo o zastrašivanju zaposlenika Glasa Istre i o krajnje neprihvatljivoj komunikaciji Ankice Kruljac prema kolegicama i kolegama iz Glasa Istre. Ako je itko vrijeđao, onda je to predsjednica uprave Novog lista koja je jednom od kolega među ostalim rekla: 'Vi ste za nas nitko i ništa'.

2. HND nije vrijeđao Ivicu Tomića. Iznosili smo činjenice na koje HND od 2019. stalno upozorava, da je Tomić na dužnosti v.d. glavnog urednika Novog lista protivno odredbama Redakcijskog statuta koji aktualna uprava uporno krši uz prešutno odobrenje Ministarstva kulture i medija.

3. HND je došao u Pulu da upozori kako bi najavljeni stečaj Glasa Istre, ako prođe bez ikakve javne reakcije, mogao izazvati domino efekt otpuštanja novinara iz redakcija u vlasništvu slovačkog fonda kojeg očigledno ne zanima proizvodnja medijskog sadržaja u javnom interesu, već medije koriste za trgovinu utjecajem.

Nema o tome niti spomena u tekstu koji potpisuje T.P., a u kojem niže nevjerojatne i ničim potkrepljene tvrdnje dok propušta navesti da je na pitanje o tome zašto HND nije jednako reagirao na situaciju u Zadarskom listu više puta dobio isti odgovor – HND je reagirao kod nadležnih institucija jer, sazivanje konferencije za medije nije jedini oblik pritiska i podrške.

Izvršni urednik koji se samoobmanjuje ili lažno predstavlja kao novinar, nastavio je ponavljati isto pitanje – zašto HND nije za Zadarski list isto sazvao konferenciju za medije. Potpredsjednica HND-a Chiara Bilić stoga ga je pozvala da objasni u kojem je svojstvu u Puli, on koji je izvršni urednik Zadarskog lista. Doznalo se kako je T.P. zapravo koordinator integracije Glasa Istre u Novi list nakon čega je potpredsjednica Bilić zaključila da predstavlja sramotu za novinarstvo.

Konačno, izvršni urednik Zadarskog lista propustio je spomenuti da se baš HND-u obratio za pomoć kada je primao prijetnje. Zaboravio je kako je HND tada kontaktirao zadarsku policiju koja je pronašla počinitelja, a protiv kojeg je na kraju podignuta i optužnica. Jednako tako na našu konstataciju kako je sindikalna povjerenica u Zadarskom listu dobila otkaz, medijski pitbull Ankice Kruljac i Ivice Tomića mrtvo hladno je odgovorio kako 'to sada nije bitno'.

Zaključno, potpredsjednica HND-a nije vrijeđala izvršnog urednika Zadarskog lista. Rekla mu je samo istinu: 'Vi ste sramota za novinarstvo'", stoji u saopćenju HND-a.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više