>

novosti logo

HRT ponudio mirenje s HND-om i novinarkom Sanjom Mikleušević Pavić

Na Općinskom sudu u Zagrebu danas je održano prvo ročište povodom tužbe koju je HRT podnio protiv HND-a i svoje novinarke

Na Općinskom sudu u Zagrebu danas je održano prvo ročište povodom jedne od ukupno 36 tužbi koje je HRT podnio protiv više medija, uključujući tjednik Novosti, te Hrvatskog novinarskog društva, od kojih traže ukupno 2,2 milijuna kuna. Riječ je o postupku koji je javni servis pokrenuo protiv Hrvatskog novinarskog društva i svoje novinarke Sanje Mikleušević Pavić.

U tekstu objavljenom na stranicama javnog servisa navodi se kako je HRT 'sukladno zaključku saborskog Odbora za informiranje, informatizaciju i medije, predložio sudu na današnjem ročištu da odredi zastoj postupka kako bi se pokušalo mirenje'.

Podsjetimo, HRT je krajem prosinca prošle godine tužio strukovnu udrugu novinara i predsjednicu ogranka HND-a na HRT-u Sanje Mikleušević Pavić zbog priopćenja od 11. rujna prošle godine u kojem su se novinari članovi Ogranka HND-a ogradili od tada aktualnih afera na HRT-u, uključujući i preprodaju karata za Svjetsko prvenstvo u nogometu, ali i načina izbora projekata iz vanjske produkcije.

Uprava HRT-a tužila je HND i novinarku zbog povrede časti i ugleda zatraživši 200.000 kuna naknade štete od strukovne udruge i 50.000 kuna od predsjednice Ogranka HND-a na HRT-u.

Predsjednik HND-a Hrvoje Zovko za Novosti je rekao kako još nisu vidjeli prijedlog mirenja, pa ne može komentirati sljedeće poteze. Naglasio je i da je HND od samog početka za dijalog.

- Od početka tvrdimo da smo za dijalog, ali nemamo se za što ispričavati. Tražimo od HRT-a da povuče sve tužbe koje je do sada podignuo protiv drugih medija - rekao je Zovko.

Uz to Međunarodna federacija novinara i Europska federacija novinara pozvale su Upravu HRT-a da odustane od tužbi. Činjenica da jedan javni servis tuži druge medije do sada je neviđen primjer koji je prošlog tjedna komentirao i tajnik Europske federacije novinara Ricardo Gutiérrez koji je prošlog tjedna gostovao u Zagrebu.

'Platformi za zaštitu novinara Vijeća Europe smo prijavili slučajeve tužbi HRT-a protiv HND-a. To smatramo kršenjem medijskih sloboda i kršenjem Članka 10. Europske konvencije o ljudskim pravima koji propisuje pravo na slobodu izražavanja. Hrvatska Vlada bi trebala odgovoriti na naše upozorenje, no nije. Još čekamo odgovor Vlade', rekao je Gutiérrez u intervjuu objavljenom na stranicama HND-a.

Uz brojne međunarodne i regionalne organizacije za zaštitu slobode medija, na ove tužbe reagirali su i zastupnici u Europskom parlamentu koji su osudili taj postupak javnog servisa. Vodstvo HND-a ocijenilo kako je riječ o 'nezabilježenom napadu na rad i djelovanje Ogranka HND-a, zastrašivanjem novinara i pokušajem financijskog ataka na HND'.

S druge strane iz HRT-a navode kako je ‘u posljednje dvije godine objavljeno gotovo 100.000 članaka u tisku i na Internetu, od čega je Hrvatska radiotelevizija u tom periodu podnijela svega 33 tužbe radi zaštite ugleda i časti Hrvatske radiotelevizije, budući da su u pojedinim tekstovima iznošene neistinite i netočne tvrdnje‘.

Datum sljedećeg ročišta u ovoj tužbi još nije određen.

1/1