Novosti

Politika

Verbalni relikt

Hrvatsko novinarsko društvo osudilo je odluku v.d.-a glavnog ravnatelja HRT-a Siniše Kovačića da Sanji Mikleušević Pavić uputi upozorenje pred otkaz, a protiv Mirne Zidarić pokrene postupak izvanrednog otkaza

A0j852t6z62bx7j2eahqec16pbe

Sanja Mikleušević Pavić (foto PIXSELL)

Hrvatsko novinarsko društvo osudilo je odluku v.d.-a glavnog ravnatelja HRT-a Siniše Kovačića da Sanji Mikleušević Pavić uputi upozorenje pred otkaz, a protiv Mirne Zidarić pokrene postupak izvanrednog otkaza.

Zbog priopćenja televizijskog ogranka HND-a, kojim je upozoreno na razloge zbog kojih Kovačić ne bi smio biti na čelu HRT-a jer mu je smijenjena vlada produljila mandat unatoč neopravdanim kadrovskim potezima i sramotnim programskim promjenama, Kovačić je kaznio Mikleušević Pavić, predsjednicu ogranka HND-a na HRT-u. Ona je supotpisala priopćenje s predsjednikom HND-a Sašom Lekovićem, a koje je izglasao Izvršni odbor.

Iako je Etičko povjerenstvo HRT-a zaključilo da Sanja Mikleušević Pavić nije kriva za taj ‘verbalni delikt’ ni po jednoj od četiri točke prijave, sve Kovačićeve kasnije reakcije bile su u znaku odmazde zbog tog priopćenja. Ubrzo je pokrenuo postupak izvanrednog otkaza i protiv Mirne Zidarić, predsjednice Etičkog povjerenstva.

Inače, vodstvo HRT-a pitijskim je priopćenjem javno demantiralo tvrdnje o otkazima kao ‘neutemeljene i netočne’, uz dodatak da se ‘radi o obostranim obvezama koje proizlaze iz ugovora o radu između radnica i poslodavca’.

- Kada muljatori pokušavaju izbjeći jasan odgovor na izravno pitanje, uvijek koriste slične formulacije upakirane u zakučaste rečenice birokratskog metajezika. Ali kako god pokušali izvrdati, važno je što rade, a ne što govore ili pišu. V.d. vodstvo HRT-a lagalo je već nekoliko puta, no postoje pisani dokazi za sve. Takvo ponašanje je neodgovorno i uvredljivo prema navedenim kolegicama i svim zaposlenicima HRT-a, kao i prema građanima Hrvatske. Također, vrlo je opasno, jer umjesto profesionalnog vođenja potencira huliganizam kao metodu vladanja na HRT-u - kaže Saša Leković.

- Kovačić namjerno brka interni ugovor sa slobodom udruživanja u cehovske organizacije i slobodom govora novinara. Već je trebao shvatiti da HND nije ni njegova ni igračka onih koji su ga instalirali na mjesto kojem nije dorastao, te da HRT nije njegova prćija - ističe Leković.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više