Novosti

Društvo

Fućkanje na presudu

Pravomoćnom sudskom odlukom Darko Erlić, bivši radnik Komunalnog poduzeća Benković, morao je biti vraćen na posao, ali direktor gradskog poduzeća Ivan Mitrović i benkovački gradonačelnik Tomislav Bulić odbijaju poštovati zakonsku proceduru

Large intrigator  anja

Ilustracija (foto Hrvoje Jelavic/PIXSELL)

Darko Erlić, bivši radnik Komunalnog poduzeća Benković iz Benkovca, nezakonito je dobio otkaz u gradskoj firmi u kojoj je radio više od 15 godina. Pravomoćnom sudskom odlukom morao je biti vraćen na posao u roku od dva tjedna, ali direktor gradskog poduzeća Ivan Mitrović i benkovački gradonačelnik Tomislav Bulić odbijaju poštovati zakonsku proceduru.

Novi sindikat, koji zastupa Erlića, već je podnio kaznenu prijavu protiv direktora Mitrovića koji se oglušio čak i na prisilno izvršenje pravomoćne sudske odluke. Isti scenarij se sprema i gradonačelniku ako do 26. februara ne vrati Erlića na radno mjesto. Pravni temelj za kaznenu prijavu protiv gradonačelnika leži u tome što je on Skupština društva Benković, odgovoran je za zakonitost rada uprave.

Pobjeda Erlića na sudu doista je blistava jer ukazuje na to kojim se smicalicama poslodavac može poslužiti ne bi li "nepodobnog" radnika izbacio na cestu. On je do novembra 2022. bio u stalnom radnom odnosu, na poslovima čistoće i krupnog otpada. Usto je obnašao dužnost sindikalnog povjerenika u podružnici Novog sindikata u Benkoviću. I upravo je to bio prvi signal da s otkazom ugovora o radu nešto ne valja.

Naime, sindikalni povjerenik ima zaštitu temeljem Zakona o radu. Ne može mu se prekinuti radni odnos bez suglasnosti nadležnog sindikata. Kako objašnjava Tomislav Kiš, glavni tajnik Novog sindikata, tu suglasnost sindikat u pravilu ne daje, jedino u slučaju ako je povjerenik učinio nešto što je neobranjivo.

- U slučaju radnika i povjerenika Erlića, Benković nije imao ništa konkretno protiv njega. Prvo su mu pokušali degradirati radni status tako što su mijenjali sistematizaciju pa su mu nudili ugovor puno nižeg ranga. Benković od Novog sindikata nije ni tražio suglasnost za otkaz. Međutim, kako u poduzeću postoje dva sindikata, oni su tražili i dobili suglasnost tog drugog sindikata. Sud je to prepoznao i rekao da se mora tražiti suglasnost Novog sindikata - komentirao je Kiš.

Osim toga, na sudu je raskrinkano da Benković nije ukinuo Erlićevo radno mjesto kao što je tvrdio, jer su poslovi koje je on obavljao nastavljeni. Tomislav Kiš podsjeća da onaj tko ne poštuje presudu i ustavnopravni poredak Hrvatske – čini kazneno djelo.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više