Novosti

Društvo

Neće asfalt do Jokića

Vlasnik velikog obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva kod Donjeg Karina, Rade Jokić, 25 godina nada se da će cesta do njega napokon biti asfaltirana

Large intrigator anja

U dijelu sela Popovići još uvijek se vozi makadamom (foto Damir Špehar/PIXSELL)

Selektivna izgradnja seoskih puteva čest je modus operandi benkovačke gradske vlasti. Ured pučke pravobraniteljice Tene Šimonović Einwalter početkom januara reagirao je na pritužbu o diskriminaciji na nacionalnoj osnovi na području grada Benkovca, koja se tiče upravo prometne infrastrukture u selu Popovići.

Naselje nadomak Donjeg Karina broji sedam zaselaka. S nešto manje od 200 stanovnika, Popovići su većinski naseljeni Hrvatima, a još prije desetak godina selo je gotovo u potpunosti asfaltirano. Jedini rukavac tog velikog sela u kojem nema ni asfalta, čak ni finog šljunka, tek oštri makadam, onaj je koji je bio naseljen Srbima. Zaselak Jokići u novije vrijeme ima jednu stalno naseljenu kuću u kojoj živi tročlana obitelj Jokić. Put dugačak 800 metara ispred njihove kuće nikad nije ušao u razmatranje za sanaciju.

Zamjenica pučke pravobraniteljice, Tatjana Vlašić, zatražila je od gradske vlasti očitovanje o situaciji u Popovićima, sukladno članku 10. Zakona o suzbijanju diskriminacije. Grad je dužan da u određenom zakonskom roku ispostavi odgovor Uredu pučke pravobraniteljice s planovima i rokovima za asfaltiranje puta pored kuće Jokićevih. Inače, benkovačka vlast ove godine planira utrošiti nešto manje od tri milijuna eura za rekonstrukciju i sanacije cesta.

U razgovoru za Novosti zamjenica pučke pravobraniteljice navodi da je "teško objektivno utvrditi diskriminaciju u komunalnim politikama općina i gradova". Vlašić govori da je "održavanje nerazvrstanih cesta značajan problem u ruralnim područjima", a pritužbe su u Uredu primali i od građana koji nisu pripadnici nacionalnih manjina.

- Vidjeli smo to sami kad smo bili na terenu u raznim županijama, kad su pitanje nerazvrstanih cesta kao problem spominjali i građani i načelnici i gradonačelnici. Važno je prepoznati kako neodržavane ceste, uključujući i nerazvrstane, otežavaju dolazak do često starijeg stanovništva, koje ne živi uz glavnu cestu. Ipak, ako na ovu temu gledamo šire od pojedinačnog predmeta u kojem se netko pritužio na diskriminaciju, onda možemo vidjeti da su područja u kojima žive pripadnici srpske nacionalne manjine, povratnici, gospodarski izuzetno nerazvijena i često nemaju ni osnovnu infrastrukturu. Ne samo kad su u pitanju ceste, već i struja ili voda iz javne vodoopskrbe. Na taj nesrazmjer smo i ranije upozoravali u godišnjim izvješćima. Potresi koji su pogodili Sisačko-moslavačku županiju su to posebno razotkrili. Stanovnici ove županije i prije potresa živjeli su bez osnovne infrastrukture, slabo su prometno povezani zbog čega imaju problema u pristupu zdravstvenoj i socijalnoj zaštiti, što je uz nezaposlenost i prije potresa uzrokovalo negativna demografska kretanja. I nažalost, tako je još uvijek - ocjenjuje Tatjana Vlašić.

U konkretnom predmetu o nepristupačnom zaselku Jokići, iz Ureda pučke pravobraniteljice poručuju da je postupanje još uvijek u toku i da će nas izvijestiti o daljnjim koracima.

Rade Jokić zahvalan je toj instituciji što je uputila reagiranje gradskom rukovodstvu, no on se, govori nam, više ničemu ne nada. Već 25 godina Jokić ima veliko obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo s 200 ovaca i 100 koza. Jedan je od većih proizvođača hrane u benkovačkom kraju. Kaže da dnevno više auta zađe do njegove kuće po rasturenom makadamu nego u cijele Popoviće. Uvjerava nas da je u ovom dijelu sela sve kako je bilo 1970-ih. Doduše, novost je da improvizirani put osvjetljava jedan stup javne rasvjete.

- Svima drugima je asfaltirano do kuće, nekima i s obje strane. Ja nemam ništa protiv, tako i treba. Ali zašto se preskače Jokiće? Kad dođu kod mene da kupe janje, ljudi se šokiraju kakav mi je put do kuće. Neki mi kupci znaju reći da im dovezem paket do asfaltiranog dijela, stvarno je grdo za voziti - žali se Jokić i prepričava nam da je u dva navrata odlazio kod bivšeg gradonačelnika, Branka Kutije, da traži uređenje puta. Gradonačelnik je Jokića, kako kaže, uvjeravao da živi u Gornjim Popovićima i da zato nema pravo na asfalt. Ovo je bila svjesna obmana jer Gornji Popovići katastarski i realno ne postoje. Jokić kaže da se oba puta osjećano poniženim, samim time što je morao pokazivati osobnu iskaznicu s adresom prebivališta.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više