Novosti

Kultura

Hrvatska premijera novog filma Avija Mograbija

Nakon premijere filma "Prve 54 godine: Skraćeni priručnik za vojnu okupaciju" o izraelskoj okupaciji Palestine, koja će se održati u utorak u Dokukinu KIC-a, u srijedu u Zagreb dolazi čuveni izraelski dokumentarist

Large film

Kadar iz filma "Prve 54 godine"

Novi film čuvenog filmaša Avija Mograbija poznatog po tematiziranju sukoba Izraela i Palestine, "Prve 54 godine: Skraćeni priručnik za vojnu okupaciju", nastao na temelju svjedočanstava izraelskih vojnika i arhivskih snimaka, u utorak, 29. studenog, u 20 sati, ima kinopremijeru u zagrebačkom Dokukinu KIC uz gostovanje redatelja koji će sutradan, 30. studenog s početkom u 19 sati, također u Dokukinu KIC održati i masterclass.

Film "Prve 54 godine: Skraćeni priručnik za vojnu okupaciju" uz detaljnu analizu izraelske okupacije palestinskih teritorija na Zapadnoj obali i u Gazi, donosi i ironično predavanje o tome kako okupirati drugu zemlju na više od pet desetljeća. Ovo je priručnik za upotrebu iz perspektive pobjednika koji nas, pak, u Mograbijevoj režiji sokratovskom ironijom uvodi u suvremenu povijest jedne zemlje, proširena svjedočanstvima bivših vojnika o sustavnim napadima na civilno stanovništvo. I u svojim prijašnjim radovima redatelj je predan problematici i kompleksnosti bliskoistočnih sukoba, ovdje pribjegavajući oporoj i crnohumornoj satiri. "Prve 54 godine" razumljive su i početnicima i iskusnim poznavateljima, prikazujući gorki i beskonačni sukob kao nikada dosad, u formi vojno-strateškog izvještaja o kršenju ljudskih prava.

Nakon kinopremijere filma, u srijedu, 30. studenog u 19 sati u Dokukinu KIC predstavljamo renomiranog izraelskog dokumentarista Avija Mograbija koji više od 30 godina kroz svoje filmove i javno djelovanje otvoreno kritizira izraelsko društvo.

U masterclassu naslovljenom "Svjedočanstva vojnika - Dvije studije slučaja" pratit će nastajanje svojih dvaju filmova "Z32" (2008.) i "Prve 54 godine: skraćeni priručnik za vojnu okupaciju" (2021.) koje je snimio oslanjajući se na isti materijal. Oba filma bazirana su na svjedočenjima izraelskih vojnika koji su služili na okupiranim teritorijama koje je prikupila organizacija Breaking the Silence. No, filmovi su u konačnici ispali izuzetno različiti u pogledu pristupa, filmskog jezika i ugođaja. Ulaz na masterclass je besplatan.

Avi Mograbi rođen je 1956. u Tel Avivu. Studirao je filozofiju na Univerzitetu Tel Aviv, te umjetnost na umjetničkoj školi Ramat Hasharon. U svom radu često se bavi temom izraelsko-palestinskog konflikta te istražuje paradokse izraelskog društva. Snimio je više od 20 filmova koji su nagrađivani na festivalima u Cannesu, Berlinu, Veneciji, Rimu, New Yorku, FID Marseilleu, Vision du Reelu i San Franciscu, a svoje videoinstalacije izlagao je u galeriji Art & Essai u francuskom Rennesu. Aktivno je uključen u organizaciju Breaking the Silence, koja se bavi sakupljanjem i arhiviranjem ispovijesti izraelskih vojnika stacioniranih na okupiranim područjima. Od 1999. predaje dokumentarni i eksperimentalni film na Sveučilištu Tel Aviv i Akademiji umjetnosti i dizajna Bezalel u Jeruzalemu.

"Prve 54 godine – skraćeni priručnik za vojnu okupaciju" nakon kinopremijere u Dokukinu kreće na turneju po nezavisnim kinima diljem zemlje u distribuciji zagrebačkog Restarta.

Kultura

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više