Novosti

Kratko & jasno

Hrvoje Meštrović: Javni prijevoz će nestati

Ukoliko se ne ubrza strukturno rješavanje krize u sektoru prometa, javni prijevoz će nestati i neće se moći oporaviti. Trenutno radimo pod ručnom kočnicom, kaže predsjednik Koordinacije unutarnjeg javnog linijskog cestovnog prijevoza putnika pri HUP – Udruzi prometa

Large intrigator  mini

(foto Luka Stanzl/PIXSELL)

Zašto autobusni prijevoz više neće moći normalno funkcionirati bez pomoći Vlade?

Mi autobusni prijevoznici imamo niz strukturnih problema koji nas opterećuju, a posljednji rast cijene goriva i rastuća inflacija predstavljaju teret koji nećemo moći podnijeti bez konkretnih mjera Vlade. Postaje neizdrživo održavati hladni pogon, vozači odlaze u inozemstvo, a određene županije i dalje izbjegavaju potpisivanje javne usluge koja je ključna za opstanak javnog prijevoza u ruralnim krajevima. Uz to smo u povremenom prijevozu zbog pandemije u nekim područjima izgubili i do 90 posto putnika. Ovom ključnom sektoru za gospodarstvo treba strukturna pomoć, kakvu npr. Slovenija pruža svojim prijevoznicima. Bez toga nema oživljavanja ruralnih područja. Ako nemamo javni prijevoz i mobilnost građana, onda sva priča o demografskoj obnovi i oživljavanju ruralnih krajeva pada u vodu. Nitko od nas ne bi se s malom djecom preselio u mjesto koje je u potpunosti prometno izolirano.

Da li bi se moglo dogoditi da u Hrvatskoj javni prijevoz nestane?

Ukoliko se ne ubrza strukturno rješavanje krize u sektoru prometa, javni prijevoz će nestati i neće se moći oporaviti. Trenutno radimo pod ručnom kočnicom, a od ministra Butkovića i premijera Plenkovića tražimo aktivno rješavanje problema, ne samo deklarativnu podršku.

Što točno tražite od Vlade?

Nedavno smo predložili četiri konkretne mjere koje su nužne da sektor prometa normalno funkcionira. To je zahtjev za pristup gorivu bez ograničenja – neke zemlje su već uvele ili razmišljaju o uvođenju ograničenja u točenju goriva, što se u hrvatskom kontekstu nikako ne smije primjenjivati na gospodarstvo. Drugo je "prijevoznički dizel" – prijevoznici moraju dobiti tretman kakav imaju ribari i poljoprivrednici s plavim dizelom. Predlažemo privremenu suspenziju obveze miješanja biogoriva za prijevoznički dizel, što na finalnu cijenu derivata utječe sa 70 lipa, odnosno da taj iznos, koji je zbog zaštite okoliša obveza distributera naftom, Ministarstvo financija izravno vrati prijevoznicima kroz subvenciju za svaku prodanu litru dizela. Treća mjera je hitno potpisivanje ugovora o javnoj usluzi sa županijama – dosad su samo dvije županije potpisale ugovor o javnoj usluzi pa već drugu godinu zaredom propada 480 milijuna kuna koje je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture predvidjelo za tu stavku. I finalno, nužan je nastavak mjera za očuvanje radnih mjesta koje se trebaju produžiti barem do početka turističke sezone.

Ako nastave rasti cijene benzina, hoćete li povisiti cijene karata u javnom prijevozu?

Zbog rasta cijena goriva autobus građanima postaje jedini priuštiv način prijevoza do posla, škole ili bolnice. Želimo biti partneri državi, a putnicima ne dizati cijene karata, ali zahtijevamo provođenje ovih četiriju mjera. Naime, bez odlučnije reakcije države autobusni prijevoznici će propasti, a građani ostati bez alternative preskupom putovanju automobilom.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više