Novosti

Kronika

Хумaнитaрнe бaниjскe кућe

"Прoсвjeтинa" трaдициoнaлнa ликoвнa кoлoниja у Moрaвицaмa oвe гoдинe билa je пoсвeћeнa у пoтрeсу стрaдaлoм пoдручjу Бaниje

Large kolonija moravice

Sudionici kolonije u Moravicama

U organizaciji pododbora SKD-a "Prosvjeta" iz Moravica održana je 24. po redu tradicionalna slikarska kolonija na kojoj je učestvovalo 13 umjetnika iz Zagreba, Zadra, Velike Gorice, Karlovca, Jastrebarskog i Moravica. Koristeći tehnike ulja, akrilika i akvarela izradili su 20 radova namijenjenih za prodaju s ciljem pomoći stanovništvu potresom pogođene Banije, rekao je za Novosti predsjednik pododbora i voditelj programa Novica Vučinić.

Ovogodišnje teme na slikama najčešće su bile povezane s područjem Banije, pri čemu su oslikavani pejzaži i stare drvene banijske kuće na temelju fotografija koje je pribavio vrstan glinski poznavatelj historije Igor Mrkalj.

- Loša vrijeme nije nas smetalo jer smo slike radili na osnovu fotografija, pa smo bili smješteni u zgradi nekadašnje osnovne škole koju je "Prosvjeta" uzela u zakup i uredila za svoje aktivnosti. Sada se radi na osmišljavanju galerije na kojoj bi bile izložene slike svih autora koji su tokom 24 godine učestvovali u radu kolonije. Jedan dio slika koje su rađene tokom ranijih kolonija smo poklonili, a neke smo prodali kako bismo mogli kupiti stravi neophodne za rad - rekao je Vučinić.

Domaće i gostujuće likovnjake, kao i druge posjetioce razveselio je nastup muzičke sekcije pododbora koja je također jedan od brendova ovog pododbora.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više