Novosti

Društvo

I nad popom ima pop

Uz pomoć Srpskog narodnog vijeća porodica Slijepčević, na čijem je zemljištu dok su bili u izbjeglištvu bespravno sagrađena crkva, pokušat će riješiti spor sa Sisačkom biskupijom, najprije na sporazumni način

Stevan i Milja Slijepčević iz Donje Bačuge na Baniji već su bili izgubili svaku nadu da će uspjeti dobiti odštetu zbog toga što je na njihovom zemljištu, dok su oni bili u izbjeglištvu, bespravno sagrađena crkva, no prije nekoliko dana posjetili su ih pravni stručnjaci koje je angažiralo Srpsko narodno vijeće pa će, po svemu sudeći, ovaj neobičan događaj krenuti potpuno novim smjerom.

Kada su Novosti nedavno objavile priču o tome kako je Fata Orlović u Konjević Polju u Bosni i Hercegovini ostvarila svoja prava u gotovo identičnom slučaju, stigla je reakcija iz SNV-a, jer Slijepčevići nisu imali sredstava da financiraju sudski postupak. Milena Čalič Jelić, pravna savjetnica u SNV-u, koja između ostalog radi na pružanju besplatne pravne pomoći, krenula je u akciju kako bi Slijepčevići ostvarili svoja prava. Nije prošlo dugo, a na vrata obiteljske kuće Stevana i Milje zakucale su ona i zagrebačka odvjetnica Slađana Čanković. Po tko zna koji put, Milja i Stevan ispričali su potanko svoju priču o tome kako je, bez njihova znanja, na njihovom terenu prije 20 godina niknula crkva. Odvjetnica Čanković ponudila im je prije svega na potpis izjavu, odnosno punomoć kojom je ovlašćuju da ih zastupa u sporu, pa se napokon pravni točak ovog jedinstvenog slučaja počeo okretati.

- Pomno sam saslušala Milju i Stevana, pribilježila sve što je iole važno, dobila na uvid dokumentaciju o vlasništvu parcele na kojoj je sagrađena crkva – sve je to dovoljno da već razmišljam o strategiji i putem kojim ću krenuti. Prvo ću se u ime Stevana Slijepčevića obratiti biskupu Vladi Košiću, obrazložit ću mu kako mi vidimo problem i prije pokretanja bilo kakvog sudskog postupka predložit ću mu da spor bude riješen izvansudskim putem. Ako od Košića ne dobijemo odgovor i ako nam se ne ponudi protuprijedlog, pokrenut ćemo sudski postupak. Ukoliko dođe do sudskog postupka, svakako ćemo se pozvati na presudu Evropskog suda u slučaju Fate Orlović, gdje je u identičnoj situaciji sud već izrekao stav. To znači da su naši sudovi u obvezi da se pridržavaju odluka Evropskog suda i neposredno primjenjuju Konvenciju o ljudskim pravima u istom smislu kako je to protumačio Evropski sud za ljudska prava - objasnila nam je Slađana Čanković.

Stevan je svojedobno bio u gradskoj upravi Petrinje, gdje mu je rečeno da bi mu grad eventualno mogao isplatiti pet tisuća kuna za gotovo 200 četvornih metara zemljišta na kojem je crkva. To je shvatio kao poniženje. Potom je, pazeći da ne povrijedi ičija vjerska osjećanja, oprezno godinama pokušavao objasniti da je oštećen. No na koja god vrata zakucao, svi bi od njegova problema okretali glavu. Posljednje poniženje je doživio kada se obratio Sisačkoj biskupiji, koja je na teren poslala svog odvjetnika s također bijednom ponudom: ako bi na tu biskupiju Slijepčevići prepisali još neke čestice svoje zemlje, dobili bi 3000 kuna, a crkva bi ostala na mjestu.

- Prije nekog vremena vidjeli smo na televiziji da je sličan slučaj bio i u BiH, gdje je Srpska pravoslavna parohija sagradila crkvu na zemljištu Fate Orlović dok je ona tokom rata nekoliko godina s obitelji bila u izbjeglištvu. Prema pravomoćnoj presudi Evropskog suda, crkva se ima ukloniti, a Fati Orlović država mora isplatiti 5000 eura na ime pričinjene štete. Ovo nam je otvorilo novu nadu, u skladu s onom starom da i nad popom ima pop - kaže Milja Slijepčević.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više