Novosti

Društvo

In memoriam: Vera Nikolić (1948-2021)

U Beogradu je nakon teške bolesti preminula Vera Nikolić, velika jugoslavenska atletska šampionka koju su usprkos nedostignutim sportskim uspjesima često vukli po blatu

Large vera nikolic

Vera Nikolić, najuspješnija jugoslavenska atletičarka, preminula je u 73. godini. Vera Nikolić je u siječnju doživjela moždani udar, borila se, pokušavala oporaviti uz liječničku pomoć, ali, kako to u životu bude, u posljednjoj utrci nije pobijedila.

Vera Nikolić rođena je 23. rujna 1948. godine u Grabovici pored Despotovca. U 13. godini pobijedila je na jednom krosu u Ćupriji, zapazio ju je atletski trener Aleksandar Petrović, predložio joj je da se ozbiljnije posveti atletici i da zajedno rade.

Uspon mlade, darovite srednjeprugašice bio je strelovit. S nepunih 18 godina, početkom rujna 1966. godine, osvojila je naslov prvakinje Europe u utrci na 800 metara. To Europsko prvenstvo u Budimpešti jugoslavenska je atletika zapamtila po svojoj prvoj zlatnoj medalji, a nju je osvojila tinejdžerka Vera Nikolić. Iz utrke u utrku trčala je sve brže. U prvoj kvalifikacijskoj utrci je pobijedila s vremenom dvije minute i osam i pol sekundi. U polufinalu je pobijedila istrčavši 800 metara za nešto više od dvije minute i četiri sekunde, a u finalnoj je utrci pobijedila s vremenom od dvije minute, dvije sekunde i osam desetinki. Bio je to svjetski vrijedan rezultat, rekord Jugoslavije i rekord Europskih prvenstava.

Očekivanja od srednjeprugaškog čuda od djeteta su bivala sve veća. Nikolić se etablirala kao vrhunska osamstometrašica i na mitingu u Londonu, na stadionu Crystal Palacea je 20. srpnja 1968. godine, s nepunih 20 godina, postavila svjetski rekord – legendarnih 2.00.5. Postala je prva jugoslavenska atletičarka samostalna svjetska rekorderka (Slovenka Draga Stamejčič je 1964. izjednačila svjetski rekord na 80 metara prepone), a to je uspjeh koji do danas nije postigla ni jedna atletičarka s prostora nekadašnje Jugoslavije.

Nikolić je sljedećih mjeseci živjela pod golemim pritiskom. Od nje se očekivalo da osvoji zlatnu medalju na Olimpijskim igrama u Mexico Cityju. Pritisak je za mladu sportašicu bio pregolem. U finalnoj utrci nije izdržala, odustala je nakon tristotinjak metara i tada se suočila s odnosom suvremenih medija prema sportskim neuspjesima sportaša od kojih mediji očekuju isključivo pobjede. U jugoslavenskom je tisku njen nastup na Olimpijskim igrama prokomentiran naslovom „Od zlata do blata“ i do tada zlatna Vera bačena je u blato.

Veri Nikolić trebalo je vremena da se oporavi od svih pritisaka i psihičkih tegoba kroz koje je prošla. Sportski mir našla je u Zagrebu gdje se preselila i pod mnogo manjim pritiskom nastupala za Atletski klub „Dinamo“. Uspjela se oporaviti i vratiti na staze sportske slave. Na Europskom prvenstvu u Ateni 1969. godine osvojila je brončanu medalju u utrci na 800 metara. Godina 1971. bila je njena: osvojila je dvije zlatne medalje na Mediteranskim igrama u Izmiru (na 800 i 1500 metara), a ponovno je osvojila i titulu europske prvakinje na 800 metara u Helsinkiju. Nikolić je postala jedna od prvih atletičarki koja je 800 metara trčala za manje od dvije minute. Na Olimpijskim igrama u Münchenu 1972. to joj je uspjelo dva puta, a u finalu je osvojila peto mjesto. Sportske novosti Veru Nikolić četiri su puta proglasile za najbolju sportašicu Jugoslavije.

Vera Nikolić prestala se baviti atletikom 1974. godine. Živjela je u Zagrebu gdje se i udala, suprug joj je bio zaposlen u RSUP-u, i rodila troje djece. Kao zaslužna sportašica (kao članica „Dinama“ postala je europska prvakinja) dobila je dvosoban stan u Dubravi koji je sredinom osamdesetih godina mijenjala za veći, također u Dubravi. Političke i društvene promjene ranih devedesetih pogodile su i Veru Nikolić, tada zaposlenu u SIZ-u fizičke kulture Dubrava. Od svih zaposlenih u tom SIZ-u, samo je ona dobila otkaz, samo je ona bila višak. Razlog je bio nacionalistički: rođena je u Srbiji, Srpkinja je, u braku sa Srbinom, dužnosnikom RSUP-a. S djecom se sklonila u Srbiju, gdje je i umrla. Stan u Zagrebu joj je devedesetih godina oduzet, a godinama se borila za pravo na povrat.

Vera Nikolić bila je velika atletska šampionka, zvali se je „zlatna Vera“, a zlatnu Veru vukli su i za vrijeme sportske karijere i kasnije kroz blato.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više