Novosti

Društvo

Ин мeмoриaм: Рaнкa Лaзaрeвић (1947. – 2024.)

Учитeљицa Рaнкa прeнoсилa je културу читaњa нa свoje учeницe и учeникe, aли и приjaтeљe, сусjeдe, кoлeгe, сурaдникe, пoзнaникe пa чaк и личнoсти с кojимa би сe случajнo сусрeлa

Large informator memoriam  %c4%87irilica

Ranka Lazarević

Istaknuta učiteljica i kulturna radnica Ranka Lazarević, rođena Kotrljanović, preminula je u Našicama 28. veljače. Rođena je 2. siječnja 1947. godine u Velikoj Londžici. Radila je kao učiteljica razredne nastave u selima našičkoga kraja, a potom u Našicama. Umirovljena je s 44 godine radnoga staža. Nakon odlaska u mirovinu vodila je grupu Malih vezilja u Osnovnoj školi Dore Pejačević u Našicama.

Posljednjih mjeseci života poučavala je djecu ćirilici. Aktivno je sudjelovala u radu Vijeća srpske nacionalne manjine Grada Našica. Često je dolazila na sastanke Vijeća i upućivala savjete, komentare te konstruktivne prijedloge. Svojim radom unaprijedila je kulturno-prosvjetni život srpske pravoslavne zajednice Našica i okolice. Rijetki su primjeri da neki prosvjetni radnik u drugoj polovici sedamdesetih godina života izvodi radionice i poučava djecu.

Učiteljica Ranka prenosila je kulturu čitanja na svoje učenice i učenike, ali i prijatelje, susjede, kolege, suradnike, poznanike pa čak i ličnosti s kojima bi se slučajno susrela. Bila je uzorna čitateljica. Voljela je učiti i poučavati. U svojoj izjavi 2013. godine za školski list "Svibanjski zvuci", među ostalim, je navela da je svoje učenike željela obrazovati i odgajati. Nastojala ih je poučiti čitanju, pisanju, osnovnim računskim operacijama, ali i njegovati povjerenje te iskrenost jednih prema drugima, upornost u savladavanju radnih zadataka i drugih izazova. Nastojala im je pomoći da postanu humani i kulturni građani.

Kao umirovljenica rado se susretala sa svojim bivšim đacima. Govorila je da učitelji moraju jedni drugima pomagati u radu te njegovati poticajne odnose. Učiteljica Ranka bila je predana u odnosu sa svojim bližnjima bez obzira na njihovu nacionalnu i vjersku pripadnost. Znala im je uputiti lijepu riječ, pružiti utjehu i podršku u teškim trenucima.

Poštovala je svako ljudsko biće, a u svome djelovanju nastojala je afirmirati vrijednosti suvremene demokracije. Dobro je poznavala kulturu i povijest naroda ovih prostora. Bila je privržena svome zavičaju i domovini.

Sahranjena je na pravoslavnom groblju u Velikoj Londžici 1. ožujka 2024. godine. Crkva i porta bile su pune svijeta. Došli su Rankini prijatelji, suradnici, kolege i kolegice te nekadašnji učenici. Pogrebna povorka protezala se od crkve do seoskoga groblja.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više