Novosti

Politika

Tribina: Trebaju li Hrvatskoj roboti ili nastavnici?

Tribina u organizaciji Radničke fronte održat će se u petak 6. listopada, u 18 sati, u prostoru Tribina Grada Zagreba, Kaptol 27. Na tribini će sudjelovati Željko Stipić, Boris Jokić, Katarina Peović Vuković i Boško Habuš

Wirt4ub5g27oru4god196lupon1

Tribina pod nazivom ‘Trebaju li Hrvatskoj roboti ili nastavnici?’ u organizaciji Radničke fronte održat će se u petak 6. listopada, u 18 sati, u prostoru Tribina Grada Zagreba, Kaptol 27. Na tribini će sudjelovati Željko Stipić iz školskog sindikata Preporod, Boris Jokić iz Instituta za društvena istraživanja, Katarina Peović Vuković, docentica na Filozofskom fakultetu u Rijeci i članica Radničke fronte, te nastavnik i član Radničke fronte Boško Habuš, a tribinu će moderirati Draženka Kosić.

‘Dok se u medijima vodi poseban rat protiv nastavnika koji se nazivaju ‘uhljebima’, koje se optužuje da premalo rade i da ih previše ima, istovremeno se dogovara nabavka opreme na koju će se potrošiti milijuni kuna’, napisali su organizatori tribine, na kojoj će se pokušati odgovoriti na sljedeća pitanja: Što želimo postići obrazovanjem? Želimo li obrazovni sustav koji će povećavati socijalne nejednakosti ili nam je cilj smanjiti te nejednakosti? Što Hrvatska zapravo od nastavnika i nastavnica očekuje?

Razgovarat će se i o ‘sustavnom zanemarivanju i okrivljavanju nastavnika za sve loše u razrednoj nastavi’, cjelovitoj kurikularnoj reformi, osobito u segmentu informatike, kao i o ‘odnosu države prema crkvi i privatnim inicijativama koje počinju određivati što je važno i što treba učiti, dok se struci oduzima svako pravo glasa’.

Organizatori tribine uputili su poziv za sudjelovanje i Nenadu Bakiću, poduzetniku koji u sklopu projekta Croatian Makers hrvatskim školama donira informatičku opremu, no on se nije odazvao.

Od prošlog proljeća Bakić je i ‘posebni savjetnik za digitalnu transformaciju i STEM’ Predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović. Radnička fronta zbog toga je Predsjednici Grabar Kitarović uputila pismo u kojemu, među ostalim, stoji kako je ‘rasprava u medijskom i javnom prostoru potaknuta pisanjem vašeg savjetnika za digitalnu transformaciju i STEM – Nenada Bakića koji je na svojem blogu Eclectica i u medijskim istupima ustvrdio kako bilježimo porast broja nastavnika u obrazovnom sustavu, a istovremeno pad učenika, te doveo ove podatke u korelaciju relativno lošim PISA rezultatima’.

‘Zanima nas slažete li se s Bakićevom ocjenom da ‘treba redefinirati položaj nastavnika i svesti broj nastavnika na primjerenu mjeru’, upitali su predsjednicu iz Radničke fronte, no iz njezinog ureda nije stigao nikakav odgovor.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više