Novosti

Politika

Vaginin monolog

Od istupanja zastupnika i crkvenjaka do Saponijinih reklama u kojima žene služe da svojim muževima-navijačima peru prljave kockaste majice i gaće, ni jedno ni drugo u ovoj zemlji nije na cijeni

Vegn6el4rihp7wcj6ovjfz6b5ms

Ionako bogata kronika netolerancije po raznim osnovama obogaćena je prošlotjednim istupom zastupnika HDZ-a Steve Culeja. Učiteljicama i aktivisticama koje su u ime inicijative ‘Hrvatska može bolje’ pred Saborom zbog blokade reforme obrazovanja, zastupnicima dijelile svjedodžbe s ocjenom ‘nedovoljan’, one je poručio ‘da si obrišu onu stvar s time’. Nakon što su aktivistice svoje neugodno iskustvo s javnošću podijelile na Facebooku, jedna od njih, Ivana Zanze, članica Sindikata hrvatskih učitelja, medijima je izjavila da su se osim Culeja svi ostali zastupnici ponašali kulturno i civilizirano.

- Zastupnik Culej nije htio uzeti svjedodžbu, već je rekao ‘Obrišite si s tim, kolegice’. Upitala sam što da obrišem, a on je rekao ‘Onu stvar’ i prošao dalje, rekla je Ivana. Iako je Culejev vaginalni monolog čulo desetak ljudi, on je prvo tvrdio da ništa nije rekao, a onda je dao novu rašomonsku verziju, da je učiteljice pozdravio s - ‘Hvaljen Isus’!

- Katolički sam odgojen i moj rječnik je prefin. Činjenica je da nisam htio stati ni pogledati ih, jer takve stvari ignoriram - rekao je uvaženi zastupnik. Vjerovatno bi, da mu je svjedodžbu uručio neki rmpalija kojih među učiteljima ima, uvaženi zastupnik drugačije reagirao. A ako je njegov istup dokaz mizoginije u Hrvatskoj danas, to je u još većoj mjeri odsustvo reakcija. Bilo onih sindikalnih, bilo onih feminističkih.

Istini za volju, kad je zadarski nadbiskup, kardinal Vinko Puljić rekao da su žene koje isprobavaju seks prije braka štrace, bilo je reakcija, ali više preko medijskih komentara i društvenih mreža, nego preko institucija. Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić dala je izjavu pojedinim medijima u kojoj je kao najbitnije navela da se nadbiskup ispričao, ne ulazeći u pitanje njegovog prava da vrijeđa značajan postotak žena. Zato i ne čudi što zbog vrijeđanja Ivane i njene kolegice nije bilo reakcija, jer ipak je riječ o samo dvije žene i još k tome učiteljice. A kako je krenulo, od istupanja zastupnika i crkvenjaka do Saponijinih reklama u kojima žene služe da svojim muževima-navijačima peru prljave kockaste majice i gaće, ni jedno ni drugo u ovoj zemlji nije na cijeni.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više