Novosti

Politika

Festival aktivističkih zborova: Sve u jedan glas!

Treći po redu Festival aktivističkih zborova, u organizaciji ‘Le Zbora’ i udruge ‘Domino’, na kojem će nastupiti osam zborova iz regije, bit će održan u subotu, 21. travnja, u velikoj dvorani Teatra ITD u zagrebačkom Studentskom centru, od 15 do 21 sat

Bjn2h19mmv77n38pbz37znzxjjc

Treći po redu Festival aktivističkih zborova pod nazivom ‘Sve u jedan glas!’, u organizaciji ‘Le Zbora’ i udruge ‘Domino’, u sklopu programa Queer Zagreb Sezona i Fond za druge, bit će održan u subotu, 21. travnja, u velikoj dvorani Teatra ITD u zagrebačkom Studentskom centru, od 15 do 21 sat, dok je nakon toga do ponoći planiran after u kafiću ITD-a.

Na ovom festivalu, koji je nastavak prethodna dva festivala ‘Svi u glas’ u Beogradu i ‘Vsi v en glas’, nastupit će osam zborova: ‘Praksa’ iz Pule, ‘ZborXop’ i ‘Domaćigosti’ iz Zagreba, ‘Horkestar’ iz Beograda, ‘29. novembar’ iz Beča, ‘Zborke’ i ‘Kombinat’ iz Ljubljane te domaćice iz ‘Le Zbora’, ‘Zbeletronke’ koje će nastupiti na afteru. Ove raznolike zborove, kako navode organizatorice, spaja ljubav prema pjevanju i žar otpora prema tragikomediji u kojoj živimo. Uz nastupe zborova, posjetitelji će moći pogledati izložbu povodom 13. rođendana ‘Le Zbora’, kao i projekciju filma o aktivističkim zborovima nekadašnje Jugoslavije te sudjelovati u raznim drugim popratnim sadržajima poput pisanja subverzivnih tekstova pjesama.

U svom pozivu na festival, organizatorice ističu: ‘Zašto baš SVE u jedan glas? Razlog je dvojak. Ako nešto vrijedi učiniti, vrijedi to učiniti subverzivno! Hrvatski jezik jednostavno nije na strani žena te ih pretvara u umanjenice ili isključuje, između ostalog tako da se za miješane skupine uvijek koristi zamjenica u muškom rodu (svi), čak i ako je skupina većinski ženska. Odlučile smo, barem na jedan dan, da ćemo biti SVE, bez obzira na to što imamo i mješovitih zborova. Drugi dio razloga manje se igra gramatikom, a više se protivi tretmanu žena u društvu. U vrijeme kada se prodaju priče da je strašnija tzv. rodna ideologija od nasilja nad ženama, kada se o ratifikaciji Istanbulske konvencije razglaba, a o silovanjima i ubojstvima žena šuti, kada se te iste žene upućuje da svoje nasilnike ne prijavljuju te da im još po mogućnosti rode i dijete jer ipak se radi na demografskoj obnovi, odlučile smo naslovom poručiti da žene nisu i nikada neće biti drugotne – gramatički, društveno, politički ili na bilo koji drugi način. Poručujemo da nam je dosta! Muški dijelovi naših zborova pjevaju s nama u jedan glas jer je rodna ravnopravnost pitanje općeg dobra cijelog društva.’

Ulaz na festival je slobodan za sve posjetitelje, no organizatorice pozivaju da donacijom podržite razvoj nezavisne scene. Pokrenuta je i crowdfunding kampanja radi prikupljanja nužno potrebnih 3000 dolara za pokrivanje putnih troškova gostiju iz regije.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više