Novosti

Kronika

Iskorak gradonačelnika Darka Puljašića

Pismo čitatelja, prof. Vinka Tadića iz Požege: Prisutnost prvog Požežanina na Svetosavskoj akademiji je čin hrvatskog domoljublja i građanske odgovornosti

Dqp28ydtzbvl950xba5aolcenqq

Darko Puljašić (drugi slijeva) (foto 034portal.hr)

Svetosavska akademija u Gradskom kazalištu Požega održana je u subotu, 27. siječnja. Bogat kulturno-umjetnički program u čast velikoga prosvjetitelja ovih prostora Svetoga Save ali i 200. godišnjici rođenja Petra Preradovića, u organizaciji požeškoga paroha Aleksandra Bjelića okupio je naše sugrađane, pravoslavne i rimokatolike, Srbe i Hrvate, agnostike i ateiste, ljude različitih pogleda na svijet. Svim ovim ljudima dobre volje ukazao je čast i požeški biskup prof. dr. sc. Antun Škvorčević prisutnošću njegova predstavnika prečasnog gospodina Ivice Žuljevića. Biskup je jedan od vodećih velikodostojnika Crkve u Hrvata kada je riječ o približavanju pravoslavnih i katolika. Ta svoja nastojanja biskup svjedoči susretima s velikodostojnicima raznih kršćanskih zajednica, a u prvom redu s vladikama Srpske pravoslavne crkve.

Po čemu je ova Svetosavska akademija uistinu povijesni događaj? Prisutnost požeškoga gradonačelnika Darka Puljašića i njegove supruge na simboličan način podsjeća nas da je rat na ovim prostorima uistinu završen i da smo upućeni jedni na druge bez obzira na našu dob, spol, rasnu, nacionalnu, vjersku i bilo koju drugu pripadnost. Darko Puljašić poslao je poruku da nije samo gradonačelnik članova svoje stranke nego svih građana Slavonske Atene pa i nas koji mu nismo dali svoje povjerenje na izborima. Ovim značajnim civilizacijskim činom otvorio je prostor približavanja, pomirenja, dijaloga, međusobnog razumijevanja. Njegova prisutnost na Svetosavskoj akademiji služi na čast Hrvatskoj demokratskoj zajednici, ali i svim građanima Požege. Ovo je čin hrvatskog domoljublja i građanske odgovornosti.

Političkom neistomišljeniku valja iskazati priznanje za svako dobro djelo i plemenito nastojanje, a pošteno kritizirati sve negativne poteze. Gradonačelnikova prisutnost na Svetosavskoj akademiji nastavak je integracije građana srpske narodnosti i pravoslavne vjeroispovijesti, a ohrabrenje nama Hrvatima i rimokatolicima. Ta uistinu pozitivna nastojanja započeo je gradonačelnik Zdravko Ronko, a Darko Puljašić očito odlučio nastaviti i tako graditi svoju politiku na temeljima civilizacijskih dostignuća suvremene Europe nasuprot nasilju, raznim oblicima ekstremizma i destrukcije koja svoje vinovnike vodi u nestajanje i zaborav. Uistinu ne mogu pretpostaviti u kojem će pravcu Darko Puljašić nastaviti, pozitivnom ili negativnom, ali ovim činom ulio je povjerenje svim demokratskim i patriotskim snagama u našoj sredini. Nadam se da će naš zavičaj postati prepoznatljiv u cijeloj domovini po ovakvim lijepim potezima lokalnih političara, a ne po ekstremizmu, nasilju, kriminalu i nepotizmu.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više