Novosti

Društvo

Išaran plakat kojim se promovira ćirilica

Na jumbo plakatu u Puli, postavljanom u sklopu kampanje Srpskog narodnog vijeća s ciljem promoviranja ćirilice, osvanule uvredljive nacionalističke poruke

Large cirilica

Išaran plakat u Puli (foto Saša Miljević/PIXSELL)

Na jumbo plakatu postavljenom u Puli u sklopu kampanje kojom Srpsko narodno vijeće promiče ćirilicu kao pismo u četvrtak su osvanule uvredljive poruke. Na plakat s natpisom "Ćirilica je pismo zaštitnika Europe Ćirila i Metoda", nepoznati nacionalistički vandali napisali su sprejom: "Mrš! Jedi govna!!“

Riječ je o kampanji pokrenutoj povodom 25. obljetnice osnivanja SNV-a koja je počela krajem prošle godine postavljanjem plakata s s pitanjem "Znate li što radimo 25 godina?". Kampanju je osmislio komunikacijski stručnjak i dizajner Boris Malešević čiji je slogan "Znate li kako je biti Srbin u Hrvatskoj?", u sklopu SDSS-ove kampanje za europske izbore 2019. godine izazvao niz polemika, ali nažalost i nacionalističkih i huliganskih ispada kao i uništavanja plakata.

Predviđeno je postavljanje šest različitih jumbo plakata do lipnja ove godine. Jedan od njih, kojim se promovira ćirilica, je i ovaj koji je nagrđen u Puli. Ćirilica je jedna od najvažnijih komponenti identiteta Srba u Hrvatskoj, rekao je najavljujući kampanju predsjednik SNV-a Milorad Pupovac i naglasio da se radi o jednom od tri historijska pisma – uz glagoljicu i latinicu - kojim su se služili ili se i dalje služe slavonski narodi.

„Radimo na tome da se ćirilica primi kao pismo, a ne kao nešto drugo. Dakle, kao pismo koje je, kao i svako drugo, prije svega sredstvo sporazumijevanja, a ne nesporazumijevanja, kamoli sredstvo za razgraničavanje naroda ili stvaranja neprijateljstva u odnosima. Ćirilica, koja je postala europsko pismo s ulaskom Bugarske u EU, pismo je s kojim Hrvatska ima problem, odnosno ima ga dio ljudi u Hrvatskoj zbog čega se i Hrvatima i Srbima iz Hrvatske stvara grč u želucu. I u odnosima između Hrvatske i Srbije stvara se grč. Mi želimo podsjetiti da je to pismo dvojice svete braće, kako u crkvenim knjigama zovu Ćirila i Metoda, odnosno Kirila i Metodija, koji su zaštitnici Europske unije po prijedlogu pape Ivana Pavla Drugog. Drugim riječima, htjeli bismo u godini u kojoj smo zaokružili strateške ciljeve potpune integracije u EU podsjetiti na neophodnost da na tim istim vrijednostima EU integriramo svoje sugrađane srpske nacionalnosti. Da se prisjetimo njihovog doprinosa izgradnji mira, pomirenja i u konačnici pristupanja Hrvatske EU, kao i neophodnosti da se bez grča prepoznaju i priznaju posebnosti karakteristične za Srbe kao jedan od južnoslavenskih naroda. Ništa više negoli što su priznati Bugari kao južnoslavenski narod unutar EU“, naglasio je Pupovac.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više