>

novosti logo

Isprika za morbidnost

Australska kompanija Valley Eyewear ispričala se zbog korištenja spomenika u Jasenovcu u reklamnoj kampanji za novu kolekciju sunčanih naočala. No sa svojih stranica još nisu uklonili fotografije iz Podgarića, gdje su sahranjeni borci toga kraja

Australska kompanija Valley Eyewear, koja se bavi proizvodnjom sunčanih naočala, ispričala se zbog korištenja spomenika u Jasenovcu u reklamnoj kampanji za novu kolekciju. Valley je snimio video spotove i fotografije na stratištu kraj Kamenog cvijeta Bogdana Bogdanovića gdje je pobijeno više od 83 tisuća Srba, Roma, Židova i hrvatskih komunista te u Podgariću kraj Spomenika revolucije naroda Moslavine Dušana Džamonje, gdje je sahranjeno oko 900 stradalih borkinja i boraca tog kraja, o čemu je prvi pisao Antifašistički vjesnik.

Iz tvrtke objašnjavaju da su snimali spomenike po istočnoj Europi kao ikoničke primjere arhitekture i da je iz cijele kampanje na nepošten način nekoliko fotografija izvučeno iz konteksta. ‘Razgovarao sam s prvim čovjekom Spomen područja Jasenovac i s jednim od čelnika židovske zajednice u Australiji i poslao im našu ispriku. Svi sadržaji snimljeni na toj lokaciji su uklonjeni. Nije nam bila namjera nikoga uvrijediti, posebno zato što se ponosimo činjenicom da smo multikulturalni i tolerantni brend’, navodi se u odgovoru koji potpisuje osnivač tvrtke Michael Crawley.

Na društvenim mrežama su naveli da su snimali kraj spomenika ‘u sjećanje na stradanje stotina tisuća ljudi koji su na ovom mjestu nestali kao mračna strana povijesti zarobljeničkog logora iz Drugog svjetskog rata’, iz čega je jasno da su znali gdje se nalaze. Ipak, snimke iz Jasenovca su uklonjene, ali one iz Podgarića nisu.

Kampanja je naišla na priličan bijes, pa se sve češće javljaju i pozivi za bojkotom proizvoda koji i inače nisu jeftini. Naočale koštaju više od dvjesto dolara. Sanja Hovatinčić, postdoktorandica s Instituta za povijest umjetnosti u Zagrebu i stručnjakinja za spomenike, kaže da je snimanje komercijalnih sadržaja na mjestima stradanja i fašističkog terora za svaku osudu i da bi trebalo biti zakonski zabranjeno.

- No kako to zahtijevati u sistemu koji već 20 godina ignorira porušene spomenike i devastirana groblja žrtava fašizma te dozvoljava javno negiranje ili falsificiranja genocida i holokausta? Autori ove kampanje morali su znati kakvu simboličku težinu ima mjesto na kojem snimaju. Iako su povučene fotografije na kojima se vidi Kameni cvijet, zadržane su neke, manje prepoznatljive snimljene u Jasenovcu, dok editorijal iz Podgarića tvrtka očito nema namjeru ukloniti - kaže Sanja Horvatinčić, koja smatra da je poziv na bojkot opravdan i da tvrtka mora povući cijelu kampanju.

- To bi trebala biti lekcija svima koji podcjenjivački i ignorantski pristupaju memorijalnoj baštini bivše Jugoslavije, ali i spomenicima u drugim zemljama istočne Europe, primjerice Bugarske, gdje je Valley Eyewear također snimao promo-materijale - zaključuje ona.

1/3