Novosti

Društvo

Ivan Blažević: Javite se za donacije

I dalje postoji velika potreba za adekvatnim stambenim rješenjima na potresom pogođenom području. Velik broj pristiglih privremenih stambenih jedinica tri mjeseca od postavljanja nije spojen na vodu i odvod, kaže glavni tajnik Zaklade Solidarna

Large blazevic marko prpic

(foto Marko Prpić/PIXSELL)

Nakon razornog potresa pokrenuli ste donatorsku akciju prikupljanja sredstava za podršku žrtvama u Sisačko-moslavačkoj županiji.

Svega nekoliko sati nakon razornog potresa koji je 29. prosinca 2020. pogodio Petrinju i brojna područja Sisačko-moslavačke županije, Zaklada Solidarna reaktivirala je tematski Fond 5.5 namijenjen kriznoj podršci nakon potresa i pokrenula hitnu donatorsku akciju "Solidarno s Petrinjom i SMŽ". U protekla četiri mjeseca u Fond je, zahvaljujući povjerenju i velikodušnosti više od 25.000 privatnih i 600 korporativnih donatora, prikupljeno ukupno 14.082.594,57 kuna. Ovaj izuzetan iskaz solidarnosti građana širom Hrvatske i svijeta omogućio je provedbu cjelovitog humanitarnog programa, a donacije pristižu i dalje. Više o donatorima, kanalima doniranja i brojkama možete vidjeti na ovom linku.

Kako ste osigurali pomoć toj regiji?

Operativne aktivnosti na terenu podijelili smo u tri faze. Prva Relief faza odnosi se na hitno zbrinjavanje stradalnika u potresu i odgovaranje na akutne potrebe stanovništva, primarno na smještaj i popravke, kako domova tako i gospodarskih objekata, te opremanje praznih kontejnera, ali i ulaganje u društvene inicijative neophodne za oporavak regije. Nismo zaboravili ni na potreba volontera, ključnog faktora sanacije nastale situacije, poput alata i materijala za rad ili pak goriva za prijevoz. U početnim danima dio sredstava usmjeren je i na osnovne životne potrebe te je nabavljen veliki broj obuće i donjeg rublja. Posebno nam je drago što je dio sredstava usmjeren na razvoj zajednice i podršku socijalno ugroženim skupinama. Završna Recovery faza usmjerena je prema trajnoj i održivoj gradnji te oporavku cjelokupne zajednice s ciljem odgovaranja na partikularne zadanosti i potrebe korisničkih kućanstava. U cijelom procesu koncentriramo se prvenstveno na ruralno stanovništvo s posebnim fokusom na staračka domaćinstva, osobe s invaliditetom i kronične i onkološke bolesnike kao posebno ranjivu skupinu.

Koliko je donacija prikupljeno?

U svrhu pokrivanja direktnih troškova kriznog zbrinjavanja, Fond 5.5. dosad je u prvoj fazi plasirao 3.989.480,55 kuna, dok je dva milijuna kuna rezervirano za dopunske financijske potpore za oko 500 socijalno najugroženijih kućanstava koje će se isplatiti u narednom kvartalu. Ukupna planirana alokacija za fazu hitnog zbrinjavanja i stabilizacije iznosi 45 posto prikupljenih sredstava, dok je preostalih 55 posto rezervirano za održivu obnovu i oporavak lokalnih zajednica. Najveći udio sredstava usmjeren je na stambeno zbrinjavanje kućanstava na području cijele županije, s naglaskom na zabačene ruralne sredine te obitelji koje su pogođene ne samo potresom nego i dugotrajnim siromaštvom te dodatnim teškoćama, poput kroničkih bolesti, invaliditeta i socijalne izolacije.

Zahvalni smo i ponosni što smo uspjeli odgovoriti na hitne stambene potrebe 51 stradalničkog kućanstva iz svih dijelova županije, uključujući urbana i ruralna područja Petrinje (15), Gline (15), Siska (7), Donjih Kukuruzara (5), Dvora na Uni (4), Hrvatske Dubice (3), Lekenika (1) i Sunje (1). Čak 91% plasiranih donacija, odnosno 3.634.922,49 kuna, usmjereno je na kriznu stambenu podršku koja je uključila: nabavu, dostavu i postavljanje 23 mobilne kućice te 27 kontejnera sa sanitarnim čvorovima, kuhinjom i namještajem, dodatno opremanje 33 kontejnera drugih donatora kako bi bili useljivi te pokretanje lokalnog pilot projekta "Solidarne kuće za ljude" glinske Stolarije Mandić d.o.o. u suradnji s građanskom inicijativom Ljudi za ljude koji će omogućiti trajniju i komforniju alternativu mobilnim kućicama za najmanje 6 kućanstava o trošku Fonda 5.5, ali i inovaciju u pogledu tranzicijskog smještaja do početka javnih programa obnove. Također smo s udrugom Dobro dobrim i zakladom Zamah počeli potprojekt izgradnje štala i kokošinjaca te smo do sada izgradili štalu za ovce u Banskom Grabovcu i kokošinjac u Majskim poljanama, a nastavljamo daljnju izgradnju tipskih štala. Početkom sljedećeg tjedna iz Fonda 5.5 dodijelit će ukupno milijun kuna, pojedinačnih financijskih podrška u iznosu od najviše 200.000 kuna za projekte usmjerene na socio-ekonomski razvoj, s ciljem revitalizacije zajednice i bržeg razvoja lokalnih inicijativa.

Koliko još pomoći treba na tom siromašnom području?

Nadali smo se da će krizna faza trajati puno kraće, no uvid u trenutno stanje ukazuje na suprotno. I dalje postoji velika potreba za adekvatnim stambenim rješenjima. Velik broj pristiglih privremenih stambenih jedinica tri mjeseca od postavljanja nije spojen na vodu i odvod, što znači da se građani i dalje izlažu riziku odlazeći u nesigurne kuće obavljati osnovne potrebe higijene. Iako se ulažu veliki napori u sanaciju terenskih problema i u prevenciju novih, i dalje svjedočimo potkapacitiranosti lokalnih institucija i nemogućnosti pravovremenog odgovaranja na potrebe. Informiranost i usmjeravanje građana na terenu, a ne putem online aplikacija, ključni su za otvaranje jednakih mogućnosti i dostupnosti svima. Primjera radi, Mjera 5.2.1 za poljoprivrednike, traženom projektnom dokumentacijom u startu onemogućuje dio lokalnih OPG da se za istu natječu, dok većina građana u kućama žute naljepnice ni sami ne znaju da li da čekaju sredstva od države ili da sami krenu u sanaciju, makar to bilo za njih nepovoljnije. Solidarna je u pripremama za početak gradnje prvih kuća za stradalo stanovništvo te vjerujemo da će do ljeta prve biti gotove i useljive.

Kako donirati?

Donirati se može preko web-stranice Solidarne, direktnom uplatom na račun fonda ili PayPalom, a tvrtke pozivamo da nam se jave direktno radi potpisivanja ugovora o donaciji. Solidarna od početka svog rada veliki fokus stavlja na transparentnost na čemu inzistiramo i od naših suradnika i suradnica. Javnost izvještavamo o svim radovima i troškovima našeg rada na Baniji, a kako smo i obećali, bit ćemo tamo još dugo.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više