>

novosti logo

Intervjui Intervjui

Ivan Blažević: Pomažemo najugroženijima

Ranjive skupine, od beskućnika, žrtava nasilja, nezaposlenih, onih koji rade na kratkotrajne ugovore do izbjeglica i azilanta, ovise o pomoći udruga kojima je rad pogođen pandemijom i potresom, a ostale su bez podrške lokalnih, regionalnih i nacionalnih vlasti, kaže tajnik Zaklade Solidarna

Pokrenuli ste akciju Pomozimo izbjeglicama da ne izgube dom po drugi put?

Kampanju smo pokrenuli u ponedjeljak s udrugom Are You Syrious? i u roku od dva dana prikupili smo 53.000 kuna. Cilj je prikupiti 120.000 kuna pomoći za 40 obitelji s pravom azila sa 65-oro odraslih i 45-oro djece, pogođenima društveno-ekonomskom situacijom izazvanom koronavirusom i potresom u Zagrebu. Uz brojne probleme s kojima ionako teško žive u stranoj zemlji, izbjeglicama je pandemija prelila čašu jer su mnogi zbog nje ostali bez posla, i sada im prijeti beskućništvo i razdvajanje od djece.

Kakve ste akcije proveli nakon potresa i tijekom pandemije?

Pratili smo stanje na terenu te zaključili da su najugroženije inače ranjive skupine, od beskućnika, žrtava nasilja, nezaposlenih, onih koji rade na kratkotrajne ugovore do izbjeglica i azilanta. Oni ovise o pomoći udruga kojima je također rad pogođen pandemijom i potresom, a ostale su bez podrške lokalnih, regionalnih i nacionalnih vlasti. Najvidljivija akcija bio je Fond 5.5 kroz koji smo pomogli 48 obitelji s ukupno 706.400 kuna. U tih 48 obitelji žive ukupno 132 osobe, među kojima je 37 djece, 18 osoba s invaliditetom i 21 osoba s teškim ili kroničnim bolestima. Trenutno smo u prikupljanju dodatnih sredstava kako bismo pomogli još 31 obitelji za što nam je potrebno dodatnih 396.000 kuna. Pozivam sve pojedince, pojedinke i tvrtke koji žele pomoći stradalima u potresu da posjete www.zagrebpotres.com.

Raspisali smo i natječaje za udruge u sklopu Fonda za aktivno građanstvo koji je financiran od Vlada Norveške, Islanda i Lichtensteina. Uz to angažirali smo se u pomoći ljudima koji nisu nigdje drugdje mogli dobiti pomoć poput hitnog zbrinjavanja jednog migranta beskućnika i obitelji stranih radnika koji su zapeli u Hrvatskoj bez sredstava za život.

Pokrenuli ste i javni natječaj Odvažna za pomoć ženama u poduzetništvu?

Program Odvažna pokrenut je drugu godinu za redom u suradnji s tvrtkom IKEA i Hrvatskim poslovnim savjetom za održivi razvoj. Planiramo financirati provedbu tri do pet jednogodišnjih akcijskih razvojnih planova ženskih poduzetničkih pothvata, u pojedinačnom iznosu od 40.000 do 75.000 kuna.

1/1