Novosti

Intervju

Ivan Blažević: Žrtve ne mogu čekati

‘Za zakonske izmjene koje zahtijeva inicijativa #spasime pokrenute su radne skupine, ali još nema naznaka kada će se dogoditi, a u Planu zakonodavnih aktivnosti nismo vidjeli da će doći do njih’, govori tajnik Zaklade Solidarna

2f4iqs69zovgjpk2brxa4shqwb0

Ivan Blažević, tajnik Zaklade Solidarna  (foto Marko Lukunić/PIXSELL)

Inicijativa #spasime i Zaklada Solidarna predstavile su fond za pomoć i zaštitu žrtva obiteljskog nasilja. Zbog čega je on osnovan?

Fond #spasime osnovan je kako bismo pružili kriznu pomoć žrtvama koje ne mogu pokriti troškove nastale zbog preživljenog nasilja, a koje država ne prepoznaje ili na njihove probleme ne reagira u adekvatnom roku. Kada je partner u brutalnom činu nasilja slomio ruku ženi te se ona nije mogla brinuti za dvoje male djece, platili smo joj pomoć u kući, kada je otac pretukao kćer i uzeo joj novac koji je uštedjela za maturalac, mi smo joj ga platili.

Koji su glavni nedostaci u sustavu zaštite i pružanja pomoći žrtvama?

Nedostaci su nebrojeni i gdje god zagrebete, postoje problemi: od needuciranost policajaca i zaposlenika u Centrima za socijalnu skrb do nesuradnje javnih institucija poput policije i sudstva u borbi protiv nasilja. U Hrvatskoj sudovi odobravaju samo 15 posto sigurnosnih mjera koje predloži policija, dok je taj postotak u Srbiji preko 90 posto. Problemi postoje od neadekvatnih zakonskih rješenja na što se zagovaranje inicijative #spasime bazira. Šest županija uopće nema sigurnu kuću, a prema procjenama Vijeća Europe, u Hrvatskoj fali oko 700 kreveta u skloništima. Sumnjam da će Vlada otvoriti šest novih skloništa s preko sto kreveta.

Na humanitarnoj večeri koju ste nedavno organizirali bio je i premijer Plenković, a inicijativa #spasime već je ranije vodila razgovore s Vladom po pitanju poboljšanja sustava zaštite žrtava. Koji su pomaci napravljeni?

Nominalno politička volja postoji, no svi pomaci su spori, a žrtve ne mogu čekati. Za zakonske izmjene koje zahtijeva inicijativa #spasime pokrenute su radne skupine, ali još nema naznaka kada će se dogoditi, a u Planu zakonodavnih aktivnosti nismo vidjeli da će doći do njih. Što se tiče otvaranja sigurnih kuća i pokretanja SOS telefona, nije pitanje hoće li se oni otvoriti, nego kada i kako. Pitanje je tko će raditi u sigurnoj kući i na SOS telefonu, tko će educirati ljude kako postupati sa žrtvama, koja prava one imaju… Ta znanja imamo u feminističkim organizacijama, no pitanje je hoće li Vlada to prepoznati.

Do kada traje akcija i kako se građani mogu uključiti?

Akcija traje do 31. srpnja, a građani se mogu uključiti direktnom donacijom na račun fonda HR8023900011500151640, pozivom na 060 9003 ili donacijom preko Indiegogo platforme.

Intervju

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više