Novosti

Intervju

Ivan Blažević: Regionalisti za stipendiste

U ponedjeljak će se u Zagrebu održati humanitarna večer smijeha 'Top lista regionalista' s ciljem prikupljanja novca za fond iz kojeg se financira 30 učenica i učenika. Tim povodom razgovarali smo s Ivanom Blaževićem iz Zaklade Solidarna

N37jyancnf0ehvz9acncq3vyjlv

Ivan Blažević

Top lista regionalista naziv je humanitarne večeri smijeha koja će u ponedjeljak, u 19 sati, u zagrebačkom kinu Europa, okupiti vodeća imena regionalne stand-up komedije. Cilj okupljanja na Svjetski dan šale, 1. aprila, prikupljanje je novca za fond 'Desa i Jerko Baković' koji djeluje u okviru Zakade Solidarna, a iz kojeg se stipendira 30 učenika i učenica te jedna studentica, najviše s područja Like, Korduna i Banije, kojima stipendija pruža financijsku, materijalnu i stručnu podršku tokom školovanja. Tim povodom razgovarali smo s tajnikom Zaklade Solidarna Ivanom Blaževićem.

Kako je došlo do pomalo neuobičajene suradnje humanitarne Zaklade Solidarna i regionalnih stand-up komičara okupljenih oko Top liste regionalista?

Ideja da organiziramo humanitarnu komičarsku večer na 1. april u kinu Europa u Zagrebu došla je od komičara Peđe Bajovića. Okupio je komičare iz drugih država regije, koji će također nastupiti besplatno, i organizirao humanitarnu večer komedije za Dan šale. Odabrali smo ime Top lista regionalista s jasnim asocijacijama na nekadašnju popularnu sarajevsku seriju 'Top lista nadrealista', s obzirom na to da iz svake države bivše Jugoslavije dolazi po jedan stand-up komičar.

S koliko novca fond ‘Desa i Jerko Baković’ raspolaže i kakva je njegova svrha?

Fond je pokrenut sredstvima Dese Baković, udovice Jerka, brata poznatih antifašistkinja, sestara Baković. U stotoj godini života, Desa Baković prodala je stan i donirala nam 600.000 kuna. Zaklada je pronašla 30 učenica i učenika, plus jednu studenticu, uglavnom s prostora Korduna, Like i Banije, kojima je pomoć bila potrebna. Razlika u odnosu na ostale stipendije za obrazovanje je u tome što mi pomažemo isključivo učenike i učenice osnovnih i srednjih škola. Odlučili smo se na to jer jedinice lokalne samouprave mahom pomažu studente. Osim socijalne skrbi, oni su prepušteni sami sebi i svojim obiteljima. Ne dajemo određeni iznos novca roditeljima, nego direktno plaćamo ono što je potrebno. Na primjer, jedina studentica koju stipendiramo je Romkinja koja je upisala Policijsku akademiju. Njoj plaćamo dom u Zagrebu i džeparac. Stipendiramo dječaka iz Rijeke kojem plaćamo psihologa i logopeda. Dječaku iz Krnjaka financiramo različite radionice, jednoj djevojčici dom… Među stipendistima su i učenici srpske nacionalnosti, najviše iz Sisačko-moslavačke županije.

Gdje se zainteresirani mogu javiti?

Kako su nam sredstva limitirana, za sada se broj stipendija neće povećavati. Napominjem da ovo nisu jednogodišnje stipendije. Naša ideja je da svih 30 stipendista pomažemo do kraja srednje škole. Stipendija prosječno traje četiri godine, a novac koji je donirala Desa Baković dovoljan je za dvije godine. Zato humanitarnim akcijama pokušavamo pronaći ostatak.

Intervju

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više