>

novosti logo

Intervjui Intervjui

Ivana Živković: Suzbijamo lažne vijesti

Važno je na jednom mjestu evidentirati dezinformacije o novom koronavirusu koje smo raskrinkali kao netočne, stoga vodimo live blog, kaže urednica komunikacija na portalu Faktograf.hr

Sve je veći broj dezinformacija o pandemiji?

Dok znanstvenici i znanstvenice traže odgovore, drugi situaciju iskorištavaju da bi na lažnom sadržaju koji evocira snažne emocije ili stvara paniku generirali promet i zaradili od oglasa. Plasiraju se lažne teorije o ‘nastanku’ virusa SARS-CoV-2, sugeriraju lažni lijekovi, a građani i građanke zbog toga trpe stvarne posljedice. Dezinformacije najviše dolaze od rubnih internetskih medija, blogova i portala, odakle se vrlo brzo šire društvenim mrežama. Rasadnik dezinformacija su i grupe na WhatsAppu i Viberu. Da bi tome pokušale stati na kraj, regionalne organizacije za provjeru činjenica (fact-checking) u suradnji s Viberom pokrenule su zajednicu ‘COVID-19 Provjereno’ na toj platformi.

Kako portal Faktograf suzbija širenje lažnih vijesti?

Faktograf je dio Facebookove partnerske mreže s nezavisnim fact-checkerima, čija je svrha suzbijanje dezinformacija na društvenim mrežama. Kad fact-checkeri neku objavu ocijene kao dezinformirajuću, Facebook smanjuje doseg te objave u News Feedu, čime se smanjuje broj korisnika izloženih dezinformacijama. Stranicama koje učestalo šire dezinformacije smanjuje se doseg, a oduzima im se i mogućnost zarade i oglašavanja sadržaja. Postoji i mogućnost korekcije – mediji koji su nenamjerno prenijeli dezinformaciju objavu mogu ispraviti i o tome nas obavijestiti na službeni mail, nakon čega poništavamo prvotnu ocjenu.

Na koji način funkcionira Faktografov live blog?

Smatramo da je važno na jednom mjestu evidentirati dezinformacije o novom koronavirusu koje smo raskrinkali kao netočne, stoga vodimo live blog ‘Dezinformacije o koronavirusu’. U drugom live blogu, ‘Stanje demokracije i građanskih prava’, pratimo izvanredne mjere koje zemlje uvode da bi suzbile pandemiju. Bitno je imati na umu na koji će način pandemija i gospodarska kriza koja će je izgledno slijediti utjecati na društvene odnose i demokratske standarde.

Kako vam se građani mogu obratiti s upitom za provjeru informacija?

Mogu nam pisati na info@faktograf.hr, javiti se preko Faktografovih stranica na Facebooku, Twitteru i Instagramu.

1/1