>

novosti logo

Kronika Kronika
Piše M.C.

Živimo antifašizam

‘Srbi u Hrvatskoj i danas daju veliki doprinos kako bi se o antifašizmu govorilo na ispravan način, rekao je Ilija Matijević, predsjednik VSNM-a Karlovačke županije na 78. godišnjici formiranja partizanskog odreda Trupinjak

U organizaciji Udruženja antifašista općine Krnjak, Vijeća srpske nacionalne manjine Krnjaka te Mjesnog odbora Trupinjak u tom je mjestu u prošlu subotu obilježena 78. godišnjica formiranja partizanskog odreda Trupinjak.

- Debela kosa, Gornji Skrad, Trupinjak i Loskunja imena su partizanskih odreda koji kao gljive poslije kiše niču toga ljeta 1941. godine na području općine Krnjak kao neposredan i organiziran odgovor na ustaški teror koji je toga proljeća i ljeta 1941. počeo uzimati svoj danak u krvi sprovodeći u djelo ideju nacionalno čiste fašističke NDH. I nije to samo na području općine Krnjak, već se ista stvar događa širom Korduna. Ti su odredi nastajali u malim mjestima, ali su srca onih koji kreću u boj za slobodu velika i svakim danom te ratne 1941. godine sve ih je više koji se priključuju borbi - kazao je Rade Grijaković, predsjednik krnjačkih antifašista.

Sam Trupinjak je dao 38 palih boraca i 23 žrtve fašističko-ustaškog terora. Teško je čuvati i njegovati antifašizam, dodao je Grijaković, u zemlji u kojoj prostor na državnoj televiziji dobiva čovjek koji tvrdi da je Jasenovac bio tek radni logor sa zabavnim i društvenim sadržajem ili oni koji tvrde da su časne sestre pravilno postupale sa djecom u logoru u Jastrebarskom te da je tamo bio dječji vrtić, a ne logor.

- Srbi u općini Krnjak, Srbi na Kordunu i Srbi općenito u Hrvatskoj žive antifašizam, i danas osjećaju fašizam te daju veliki doprinos kako bi se o antifašizmu govorilo na ispravan način. Mnogi značajni događaji na ovom širem području desili su se baš u i oko Trupinjaka. Prvi komandir ovog odreda bio je Nikola Opačić, a odred je na samom početku imao 25 boraca dok je komesar bio Dragan Mrđenović. Valja podsjetiti i na Gornji Budački gdje je bila prva partizanska oficirska škola, pa formiranja Vjesnikove štamparije i niz ostalih događaja sve na malom prostoru Korduna - rekao je Ilija Matijević, predsjednik Vijeća srpske nacionalne manjine Karlovačke županije i zamjenik načelnika općine Krnjak.

Matijević je dodao da su postignuti svi dogovori oko obnove spomenika i spomen kosturnice Prvom kordunaškom partizanskom odredu na Debeloj kosi.

1/1