Novosti

Društvo

Bomba na pravoslavni Božić

Policija istražuje tko je u noći pravoslavnog Božića u štalu srpskog povratnika Gorana Šaule bacio bombu i ozlijedio više krava i konja te oštetio mehanizaciju

Large krnjak

Ilustracija (foto Jurica Galoić/PIXSELL)

Posljedica bačene eksplozivne naprave u noći sa subote na nedjelju u staju na obiteljsko- poljoprivrednom gospodarstva u vlasništvu srpskog povratnika Gorana Šaule (45) u Dugom dolu, u općini Krnjak, mnogo je povrijeđene stoke, uglavnom konja i goveda, od kojih su neka u jako lošem stanju.

U staji je navodno u trenutku eksplozije boravilo oko pedesetak grla stoke. Oštećeni su također poljoprivredni alati i strojevi, traktor, miješalica za pripremu stočne hrane, krov i limarija.

Neslužbeno doznajemo da je obitelj za vrijeme boravka u kući čula eksploziju, ali su pomislili da netko baca petarde, kako su to mnogi činili u minulo blagdansko vrijeme. S obzirom da istraga i dalje traje zatražili smo službenu informaciju o dotičnom događaju od Policijske uprave Karlovačke: "Policijski službenici Policijske postaje Karlovac s ispostavom Vojnić i policijski službenik regionalne protueksplozijske jedinice Zagreb obavili su očevid i protueksplozijski pregled. Utvrđeno je da je nepoznati počinitelj u staju, kroz otvorena vrata, ubacio ručnu bombu kojom prilikom je oštećena imovina i ozlijeđena stoka. Materijalna šteta je oko 8000 eura. Slijedi daljnje kriminalističko istraživanje u vezi kaznenog djela 'oštećenje tuđe stvari'", piše u odgovoru policije.

- Niti veterinar ne smije u štalu niti vlasnik smije hraniti i pojiti stoku dok traje istraga – kaže za Novosti Perica Matijević, načelnik općine Krnjak, nastanjene uglavnom srpskim stanovništvom. Iako se eksplozija, dogodila dakle u 00:40 na dan pravoslavnog Božića, načelnik Matijević, odbacuje indicije da je povezana s nacionalnošću oštećenog ili "srpskim" Božićem.

- Možda je riječ o nekoj osveti ili nečemu sličnom, koja se dogodila eto baš u blagdansko vrijeme – kratko komentira Matijević i dodaje da je riječ o jednoj od "najprimjerenijih obitelji u općini", vrijednoj i poštenoj koja se bavi isključivo uzgojem stoke s gotovo dvjestotinjak grla. Ta obitelj gleda svoja posla i spremni su svakome pomoći, ističe.

Inače, Šaule su se u Krnjak vratili ubrzo poslije Oluje. Nakon što su obnovili kuću i gospodarske objekte, krenuli su se baviti stočarstvom, prije svega uzgojem svinja i krava, proizvodnjom mlijeka, a danas uzgajaju i konje.

Načelnik Matijević kazao nam je i da u njegovoj općini nema međunacionalnih netrpeljivosti niti sličnih problema, dok je tek vezano za gradnju obližnjeg migrantskog kampa nedavno bilo negodovanja među ljudima, što se trenutno ipak prihvaća kao neminovnost.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više