>

novosti logo

Piše Igor Lasić

Ivo, pazi leđa!

Na otvorenju ženskog Europskog rukometnog prvenstva predsjedniku se u pozadini ukazao Sandi Šola, osumnjičen za malverzacije u Karlovačkoj banci

Svečano otvorenje ženskog Europskog prvenstva u rukometu, koje se iz tko zna kojih razloga održava paralelno u Hrvatskoj i Mađarskoj, zgodno se Ivi Josipoviću uklopilo u sam početak predizborne kampanje za još jedan predsjednički mandat. Ali ipak mu ne bismo zamjerili samu činjenicu da je kao najviši predstavnik državne vlasti proglasio u Varaždinu natjecanje otvorenim – to je samo konvencija s kakvima rado kalkulira svaki menadžer, tako i političar. Naša primjedba tiče se, međutim, prvenstveno pitanja što pritom točno stoji u neposrednoj pozadini slučaja, odnosno predsjednika Republike. Ili, bolje rečeno, tko je stajao iza njega.

Kao što bilježi nepotkupljivo oko kamere, naime, u Josipovićevom zaleđu ukazao se Sandi Šola, predsjednik Hrvatskog rukometnog saveza. Nikakav problem ne nalazimo, dakako, u njegovoj formacijskoj poziciji tom prilikom, izuzev načelnog fakta da je riječ o svojevrsnoj pijunskoj akviziciji notornog Zorana Gopca, vječne sive eminencije tog sporta u Hrvatskoj. No i to bismo krotko prešutjeli – javnost se već naslušala te priče – da isti dan nije objavljena vijest da je Šola s još osmero ljudi dospio na USKOK-ovu optužnicu zbog kriminalnog izvlačenja 99 milijuna kuna iz Karlovačke banke, uz počinjenje zasad utvrđene dodatne štete od 74 milijuna.

Sandi Šola je zbog te afere već bio prošle godine u istražnom zatvoru u Remetincu, zajedno s braćom Petrom i Tomislavom, i majkom im Marijom Šolom, koja se smatra predvodnicom čitave operacije s opsegom od zahvaćenih nekoliko trgovačkih društava i nizom pojedinačnih sudionika od visokog poslovnog ugleda. Jasno, nemoguće je u ovoj fazi s pouzdanošću tvrditi kako će završiti taj konačno pokrenuti proces, s obzirom na neobično visok postotak neuspješnih utjerivanja krivnje za nezakonito poslovanje u Hrvatskoj. I nipošto ne bi bio prvi put da se netragom zagube vagoni puni svježeg novca.

Ipak, uzimajući u obzir delikatnost predizbornog konteksta, dužni smo registrirati ovu moguću varaždinsku koincidenciju kao Josipovićev recimo nesmotreni faux pas, valjda uslijed protokolarne inertnosti. U tom bismo slučaju ukazali i na bojazan da aktualnom predsjedniku države prijeti, kazano rukometnim govorom, oduzimanje lopte zbog pasivne igre. S druge strane, ne treba apriorno isključiti ni pretpostavku – znajući Ivu Josipovića – da se Šola uza nj uopće nije zatekao slučajno, nego je možda posrijedi kakva složenija kombinacija koju je probitačni napadački dvojac vrijedno uigravao na treninzima standardno zatvorenima za javnost. Sve se to odvija u vrijeme kad se aktualni predsjednik zauzima protiv sadašnjeg vodstva Hrvatskog nogometnog saveza.

1/1