Novosti

Kultura

Из нoвинaрствa у књижeвнoст

Mихajлo Oрлoвић, пeнзиoнирaни нoвинaр Рaдиo тeлeвизиje Рeпубликe Српскe из Бaњa Лукe, прeдстaвиo je свoja двa рoмaнa "Ничиja кућa" и "Пoмoр стaрaцa" нa књижeвнoj вeчeри у кaрлoвaчкoм пoдoдбoру СKД-a Прoсвjeтa

Large novinarstva

Mihajlo Orlović

Karlovački pododbor Srpskog kulturnog društva Prosvjeta održao je književnu večer na kojoj je gostovao penzionirani novinar Radio televizije Republike Srpske iz Banja Luke Mihajlo Orlović. On je predstavio svoja dva romana "Ničija kuća" i "Pomor staraca". Uz štampano i televizijsko novinarstvo, Orlović se potvrdio i sa dvadeset književnih djela. Autor je iz Sanskog Mosta, a rođen je u Bosanskom Milanovcu podno Grmeča. Njegova familija inače potječe iz Like, iz okolice Gračaca. O romanu "Pomor staraca", u maniru književnog kritičara, govorio je Danko Plevnik.

- Knjiga ima 25 poglavlja, ali Orlović ne dozvoljava da se preskaču. Orlović u prvom licu novinara opisuje srpski martirij u jednom naturalističkom stilu. Ovo nije roman toka svijesti, već roman toka podsvijesti koja se u raznim epizodama pojavljuje u obliku sjećanja na stratišta i zločine u Drugom svjetskom i ovom ratu. Glavni junak opisuje atmosferu poslijeratnog stanja: "Ako hoćeš da izgubiš prijatelja, pričaj s njim o politici"- istaknuo je Plevnik i dodao da se u knjizi humanističkom ironijom na različite načine krivi i kinji starost.

- Roman je prožet lajtmotivom o Orlovićevom novinarskom izvještaju koji se temelji na istinitom događaju iz 1996. godine kada je u okolini Sanskog Mosta isporučen konvoj vozila sa 143 tijela staraca s apsurdnim objašnjenjem da su svi u nekoliko dana umrli prirodnom smrću. Nasuprot onima koji su na taj slučaj odmahivali rukom, Orlović ga je svojim romanom htio ovjekovječiti tako da ove žrtve postanu memorija u romanesknom obliku Pikasove "Gernike" - zaključio je Plevnik.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kultura

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više