Novosti

Politika

Jazid Anani: Zapadnu obalu kontrolira Izrael

Palestinci na Zapadnoj obali pod kontrolom su forme kolonijalizma koja podržava iluziju autonomije i neovisnosti. Zapadna obala, njezine granice, populacija, resursi, prostorno upravljanje, ekonomija, politika, zdravstvo i sve ostalo kontrolira Izrael, putem autokratskog posredničkog menadžmenta Palestinske samouprave, kaže profesor na arhitektonskom fakultetu na Zapadnoj obali

Large  razgovor jazid anani

(foto Institute for Public Art)

Jazid Anani profesor je na arhitektonskom fakultetu na Sveučilištu Birzeit na palestinskoj Zapadnoj obali i direktor programa u Fondaciji A. M. Quattan u Ramali, koja se bavi razvojem i financiranjem kulturnih i obrazovnih projekata na palestinskim područjima. Anani je čest suradnik u evropskim umjetničkim institucijama, zbog čega je nedavno uputio otvoreno pismo evropskim kulturnim elitama u kojemu je ustvrdio da Evropa, barem kada je palestinska javnost u pitanju, "više ne predstavlja čuvara humanističkih vrijednosti i mira".

"Razmjeri neopravdane podrške Evrope Izraelu u tekućem genocidu i urbicidu u Gazi pokazali su da njezina povijesna posvećenost imperijalnom kolonijalizmu i rasizmu nikada nije završila", napisao je Anani, navodeći da je izraelski nasrtaj na cjelokupno palestinsko stanovništvo omogućen "ekstrateritorijalnim statusom" nametnutim Gazi tako što je ona u zapadnim zemljama svedena na "geografiju kojom upravlja teroristička organizacija, Hamas".

"To stanje iznimnosti prošireno je tako da su Palestina i Palestinci postali persona non grata i izvan palestinske geografije, ovog puta ne u okviru terorizma nego pod krinkom borbe protiv antisemitizma. Definicija antisemitizma Međunarodnog saveza sjećanja na holokaust (IHRA) i njemačka rezolucija protiv pokreta BDS (Boycott, Divestment, Sanctions) direktno se i indirektno koriste za gušenje kulturnog i akademskog izražavanja u većini evropskih zemalja. Ti su se instrumenti u posljednjih pet godina koristili kako bi se ograničilo sudjelovanje Palestinaca, Arapa, muslimana, izraelskih ljevičara i židovskih umjetnika koji su govorili protiv izraelskog doseljeničkog kolonijalizma i podržavali palestinsku borbu za oslobođenje.

Frapantan je primjer izložba Documenta održana 2022. u Njemačkoj, gdje su kustosi i razni umjetnici optuženi za antisemitizam zbog kritiziranja izraelske vlade i podržavanja pokreta BDS. Kao rezultat toga, ravnateljica Documente Sabine Schormann podnijela je ostavku a nekoliko umjetničkih djela uklonjeno je", piše Anani te navodi najrecentniji primjer s kraja listopada kada je David Velasco, glavni urednik časopisa za suvremenu umjetnost Artforum, dobio otkaz jer je objavio otvoreno pismo u kojemu se poziva na primirje u Gazi.

"Nalazimo se u trenutku povijesti u kojemu brojna politička pitanja drmaju temelje etike i vrijednosti koje smo nastojali čuvati svakoga dana", piše Anani pa se pita "kako je moguće u 21. stoljeću da samo jedan narod u Evropi, Velikoj Britaniji i SAD-u uživa totalnu nekažnjivost" i "kako se može vjerovati tvrdnjama evropskih akademskih i kulturnih institucija da će promijeniti ustaljeni kolonijalni okvir znanja kada, ne samo progone epistemologije koloniziranih naroda, već u tišini promatraju njihovo brisanje."

U svom pismu tvrdite da se među Palestincima događa "duboka transformacija" stavova o Evropi i onome što ona predstavlja. Možete li pojasniti što pod time mislite?

Na to je pitanje teško odgovoriti a da se ne uđe u kompleksne povijesne, pravne i ekonomske dimenzije. Ukratko, Evropa od njegovog osnutka 1948. podržava Izrael kao utočište za evropske Židove koji su se stoljećima nosili s antisemitizmom, nasiljem, isključivanjem i progonima. No ta podrška podrazumijeva i prelaženje preko izraelskog kršenja rezolucija Opće skupštine UN-a i međunarodnog prava i uključenost u nasilni kolonijalni aparat protiv Palestinaca. Jedan aspekt tog odnosa su i značajne ekonomske veze između EU-a i Izraela, poput trgovinskih ugovora ili recentnog primjera plinskog sporazuma kojim će se osigurati deset posto evropske potražnje za plinom.

Plinsko polje Leviathan, djelomično smješteno u blizini obala Gaze, sadrži oko 690 milijardi kubičnih metara prirodnog plina, što uključuje i izvore ispod sporne morske granice s Libanonom. Također, evropsko, uvjetovano financiranje Palestine igra ključnu ulogu u podrivanju svih oblika otpora i aktivizma. Lokalne organizacije moraju se povinovati prioritetima koje im postavljaju donatori, što je dovelo do njihovog otuđenja od autentičnih potreba i aspiracija zajednica u kojima djeluju.

Gaza je kolektivni zatvor podvrgnut međunarodnom embargu i izraelskoj blokadi. Kako biste opisali oblik kolonijalne vladavine koji se provodi na Zapadnoj obali?

Palestinci na Zapadnoj obali pod kontrolom su forme kolonijalizma koja podržava iluziju autonomije i neovisnosti. Zapadna obala, njezine granice, populacija, resursi, prostorno upravljanje, ekonomija, politika, zdravstvo i sve ostalo u potpunosti kontrolira Izrael, putem autokratskog posredničkog menadžmenta Palestinske samouprave.

Opstanak te kolonijalne vladavine počiva na održavanju razdora između Hamasa i Fataha, čime se omogućavaju razdvojenost i sukob Gaze i Zapadne obale, ekspanzija ilegalnih naselja na Zapadnoj obali i korištenje ultraortodoksnih židovskih doseljenika kao opravdanja za vojnu okupaciju 62 posto njezinog teritorija te zloupotreba međunarodne financijske pomoći za podčinjavanje stanovništva i držanje rizika od revolta u prihvatljivim granicama. Ovakva okupacija ne samo da je ekonomski jeftina, nego koristi Zapadnu obalu kao izvor jeftine radne snage i tržište za izraelske proizvode, kao i lokaciju za eksperimentiranje s novim vojnim oružjima i tehnologijama.

U čemu se ogleda sistem aparthejda pod kojim su Palestinci u Izraelu prisiljeni živjeti?

Prije svega u odsustvu političkih prava Palestinaca koji tamo žive i u rasprostranjenoj diskriminaciji. Također, na poticaj izraelske sigurnosne agencije Šabak (Šin Bet) složene kriminalne organizacije stvorene u palestinskim zajednicama uključene su u različite ilegalne aktivnosti koje podrivaju svaki politički potencijal i jedinstvo tih zajednica. Te skupine bave se trgovinom droge, iznudama, pranjem novca i kontrolom teritorija, koristeći se oružanim nasiljem za očuvanje svojih interesa.

Što se tiče Palestinaca koji žive u istočnom Jeruzalemu, oni se suočavaju s diskriminatornim pristupom osnovnim javnim uslugama, naročito kada je u pitanju stanovanje, prije svega u aspektima dobivanja građevinskih dozvola, ekspanzije ilegalnih židovskih naselja i konstantne prijetnje rušenja domova, eksproprijacije zemlje i uskraćivanja osobnih dokumenata. Kada su u pitanju prava palestinske dijaspore, Sporazumom iz Osla ograničena je definicija o tome tko se može smatrati Palestincem isključivo na one koji žive na Zapadnoj obali, u Gazi i u istočnom Jeruzalemu. Kao rezultat toga, oko sedam milijuna Palestinaca u dijaspori, uključujući izbjeglice u Siriji, Libanonu i Jordanu, izbačeni su iz ove jednadžbe.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više