Novosti

Rabljena sedmica

Junaci Pavlove ogrlice

Zahvaljujući carinskoj službi zagrebačkog aerodroma doznali smo da je prvi čovjek PPD-a Pavao Vujnovac u zemlju pokušao unijeti pola milijuna eura vrijednu ogrlicu koju nije prijavio

Large rabljena

Nije prijavio ogrlicu vrijednu pola milijuna eura – Pavao Vujnovac (foto Emica Elveđi/PIXSELL)

Prekršaj

Carinici zagrebačkog aerodroma krajem prošlog mjeseca zaustavili su Pavla Vujnovca s ogrlicom vrijednom nešto više od pola milijuna eura koju je donosio iz Švicarske. Nakon konzultacije s nadležnim državnim odvjetništvom zaključili su da je riječ o prekršaju, a ne kaznenom djelu, pa su ga kaznili s 50 tisuća kuna. Znači, za ogrlicu vrijednu malo manje od četiri milijuna kuna prekršajna kazna od 50 tisuća kuna. Vujnovac je ponudio objašnjenje da mu se to dogodilo iz "neznanja". Što točno nije znao i zašto je mislio da iz jedne države može ući u drugu a da ne prijavi nešto vrijedno pola milijuna eura, to će, cijeneći njegovu šutljivost, vjerojatno još dugo ostati nepoznato.

 

Pobjeda

Ivica Puljak pobijedio je u Splitu. U drugom krugu gradonačelničkih izbora dobio je 27.496 glasova, nasuprot 13.243 glasa koliko je osvojio nezavisni Zoran Đogaš kojeg je podržavao HDZ. Izlaznost je bila relativno mala, 28,36 posto, a kampanja jednostavna. Puljak je dobio ponavljajući mantru o prekidanju vladavine HDZ-a i uvođenju reda, samo što se čini da se njegove ambicije na zaustavljaju na Splitu, a za nacionalnu razinu ipak bi trebao okupiti više pobornika. Koliko će mu pomoći njegov gradonačelnički rad nemoguće je predvidjeti, tek ga čeka ozbiljan posao, no čini se da bi u podizanju rejtinga u Hrvatskoj mogao imati neočekivanu pomoć Andreja Plenkovića koji ne uspijeva potisnuti nezadovoljstvo rezultatima izbora u Splitu. Nakon kurtoazne čestitke pobjedniku, govorio je da 72 posto Splićana nije realiziralo svoje izborno pravo, da je Đogaš puno bolji od Puljka, da je u kampanji bilo enormne mržnje. Ostavku šefa splitskog HDZ-a Vice Mihanovića nazvao je korektnim potezom, pa je odmah zapazio kako se čovjek "malo strese kada bude meta napada i mržnje u eteru", a glavna vodilja Puljkove kampanje, po premijerovim riječima, bila je mržnja. Požalio se i da nitko od splitskih HDZ-ovaca koje je pitao nije htio biti kandidat. I tako je kandidiran nestranački Đogaš. Odgovorio mu je Puljak u skladu s onim što je ponavljao u kampanji. Kazao je da je ovo Plenkoviću dobra prilika za trening jer će se morati navikavati na poraze i dodao da je HDZ uvijek nervozan kad izgubi kontrolu nad javnim novcem. I da Plenković ponovno vrijeđa velik dio građana Splita.

 

Izlazak

Kakva drama, Radimir Čačić najavio izlazak iz vladajuće koalicije. Podržat će novog ministra financija, idućeg tjedna bit će u jednom zagrebačkom restoranu na zajedničkom hranjenju s koalicijskim partnerima, ali od rujna – ne. Više ga neće biti na koalicijskim dernecima, a u parlamentu će to biti jedan sasvim novi Čačić, ako čovjek nakon tri desetljeća guranja po politici uopće može biti nov u bilo kojem smislu. Bit će to Čačić opozicionar. Najavio je ostavke i svoja dva državna tajnika, a to su Tomislav Paljak u Ministarstvu znanosti i obrazovanja te Sandra Herman iz Ministarstva turizma. Mediji zainteresirani za temu postavljaju pitanje i zamjenice direktora Fonda za zaštitu okoliša Alenke Košiše Čičin-Šain te Roberta Hirca, člana uprave Narodnih novina, jer i oni su Reformisti, a čini se kako će njihova sudbina ovisiti o tome smatraju li se političkim ili stručnim kadrovima. Kako je to lijepo zapazio Čačić, "kadrovi koji su politički postavljeni bit će razriješeni, a hoće li ostati neki stručnjaci u državnim tvrtkama, to nije na nama". Svejedno, drame nema, odnosno drame ima jer vladajuća koalicija, nažalost, neće biti ugrožena. Prije malo više od godine pridružio joj se vječni umirovljenik Silvano Hrelja, a kao adut u slučaju izvanredne situacije spominje se i Hrvoje Zekanović koji je prešao put od galamdžije iz Suverenista do nešto tišeg desničara. Opažena je i kooperativnost Socijaldemokrata, stranke nastale iz SDP-ova rebra. Premda su, nominalno, surovi opozicionari, bili su raspoloženi za suradnju s HDZ-om kad je trebalo podržati promjene Ustava.

 

Kolaboranti

Socijaldemokrati, dakle. U jednoj od nedavnih epizoda raspada SDP-a tu je stranku napustilo 18 saborskih zastupnika. Prvo su osnovali parlamentarni klub, da bi potom njih 13 stvorilo novu stranku maštovita imena Socijaldemokrati, na čijem je čelu Davorko Vidović, a pri vrhu Davor Zagreb Je Lijep Po Kiši Bernardić. I prvi bitniji potezi bili su im potpisi njihovih desetero zastupnika pod HDZ-ovu inicijativu za izmjenu Ustava kojom bi se reguliralo pitanje referenduma. Istina, dvojica spomenutih – Vidović i Bernardić – nisu potpisali, ali jesu Domagoj Hajduković, Vesna Nađ, Romana Nikolić, Erik Fabijanić, Nikša Vukas i još neki manje poznati. Ukratko, nastavak SDP-a, ali još gorim sredstvima.

 

Milijarde

Vlada namjerava u vojnim pitanjima razvlastiti Zorana Milanovića, pa uskoro šalje u javnu raspravu izmjene zakona nakon čijih usvajanja, barem kako piše upućena štampa, predsjednik više neće koristiti "vojne materijalne resurse, poput helikoptera ili broda". Milanovićeva reakcija, ne treba ni sumnjati, bit će glasna i nervozna. Bez nervoze, ali glasno HDZ-ova zastupnica u Saboru Majda Burić izjavila je da Hrvatska trenutno ima rekordan broj od milijardu i 640 milijuna zaposlenih, rekordno nisku nezaposlenost, kontinuirani rast plaća i tome slično. Milijardu i 640 milijuna zaposlenih u Hrvatskoj značilo bi da su one HDZ-ovske fantazije o Hrvatskoj do Drine iz ranih devedesetih toliko metastazirale da je Hrvatska, u njihovim vizijama, postala kontinent.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više