Novosti

Kronika

Kad jato oživi

U Zagrebu održano tradicionalno Srpsko veče: Zarada od srećaka za tombolu išla je u ‘Privrednikov’ fond ‘Vladimir Matijević’ za stipendiranje učenika i studenata

I za ovogodišnje, već tradicionalno Srpsko veče koje je u organizaciji SNV-a održano 16. januara u restoranu Globus na Zagrebačkom velesajmu, tražila se karta više, o čemu je svjedočila i potpuna popunjenost stolova. O kvaliteti programa u kome su nastupile grupe ‘Studio’ iz Beograda i ‘Jandrino jato’ iz Banjaluke, uz izvođenje kordunaških pjesama Danijele i Dijana Maćešić iz pododbora ‘Prosvjete’ u Krnjaku, govorili su razdragana atmosfera i prepun plesni podijum, pogotovo kad su na redu bila kola.

- Mi smo Dalmatinci, a sad smo na privremenom radu u Banjaluci, rekao je za Novosti vođa ‘Jandrinog jata’ Damir Damjanić. Bila nam je velika čast kad smo pozvani u Zagreb i osjećamo se fenomenalno kao svoji na svome, rekao je. Naravno, članovi ovog sastava često dolaze u Hrvatsku.

- Godinama nastupamo kad su naše svetkovine i slave, od Petrovdana do Preobraženja, brojnih vašara i sajmova. Dolazimo u Dalmaciju, Liku, Baniju, Kordun jer ovo je naša domovina, rekao je Damjanić.

Nakon što se na samom početku prisutnima obratio zamjenik predsjednika SNV Saša Milošević, zaželjevši svima dobar provod, okupljenima su se oko ponoći obratili i predsjednik SNV-a Milorad Pupovac, mitropolit zagrebačko ljubljanski Porfirije, ambasadorka Srbije Mira Nikolić, predsjednik Savjeta za nacionalne manjine RH Aleksandar Tolnauer i direktor kazališta ‘Kerempuh’ Duško Ljuština u svojstvu izaslanika gradonačelnika Milana Bandića.

Dok je Pupovac izrazio vjerovanje da će godina u koju ulazimo biti bolja nego pređašnja, mitropolit je naglasio potrebu da Srbi kao zajednica budu jedinstveni kao i da prevladaju blokade. ‘Ne ove spoljne koje će se razrešiti, nego ove unutrašnje koje ih sprečavaju da budu ravnopravni članovi društva i da izraze svoju pripadnost’, rekao je mitropolit.

- Ovdje se govori o strahu. Dok smo mi ovdje, nastojat ćemo da taj strah i razloge za njega otklonimo, rekao je Tolnauer, dok je ambasadorka Nikolić izrazila želju da će u ovoj godini okupljanja i druženja Srba biti što više.

Održana je tombola s brojnim dobicima, od brojnih slika i umjetničkih fotografija, pretplata na predstave u ‘Kerempuhu’ do pansiona u seoskom domaćinstvu u Čabraji ili vikend aranžmana za dvoje u Zrenjaninu i Novom sadu, kroz donaciju Mesne industrije ‘Matijević’. Mitropolit Porfirije donirao je ikonu Hrista, a među dobicima bila je i boca ‘tomovače’, rakije od kajsije koju je ispekao lično predsjednik Srbije Tomislav Nikolić, sa sve autogramom.

Zarada od srećaka za tombolu išla je u ‘Privrednikov’ fond ‘Vladimir Matijević’ za stipendiranje učenika i studenata slabijeg imovnog stanja. Među gostima bili su brojni sveštenici i monasi SPC-a, diplomati iz Srbije, brojne istaknute ličnosti iz srpske zajednice, članovi manjinskih vijeća i aktivisti srpskih organizaicja, a među njima i Nikola Lunić, predsjednik ‘Privrednika’ čiji su aktivisti na čelu sa Slavicom Beljak bili vrlo vrijedni u prikupljanju nagrada za tombolu. Veliku i neprocjenjivu pomoć u organizaciji dali su brojni mladi ljudi koji su prodavali karte, radili u garderobi i obavljali sve što je potrebno, stižući se usput i dobro zabaviti. Iako je najava dolaska Jandrinog jata na internetu uzburkala duhove među lokalnim ekstremnim desničarima, sve je proteklo u najboljem redu.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više