Novosti

Politika

Za ovogodišnje Srpsko veče tražila se karta više

Na večeri, u restoranu Globus, održana je tombola čiji je prihod bio namijenjen akciji za popravak krova na kući porodice Bogunović iz Karina Donjeg, koja je uspješno privedena kraju

Već smo navikli da Srpsko veče, u organizaciji Srpskog narodnog vijeća i Vijeća srpske nacionalne manjine Grada Zagreba, bude prvorazredan društveni događaj za srpsku zajednicu u Hrvatskoj, ali ovogodišnje izdanje, upriličeno 12. januara u restoranu Globus na Zagrebačkom velesajmu, prevazišlo je sva ranija.

Dvorana s kapacitetom od 800 mjesta bila je rasprodana, tako da je veliki broj ljudi uzaludno tražio kartu viška kako bi uživao u nastupu Borka Radivojevića i Tigrova, KUD-a Zora iz Silaša, dobroj hrani, plesu i prije svega - druženju.

Manifestaciju je kratkim pozdravnim obraćanjem otvorio predsjednik gradskog VSNM-a Saša Milošević, nakon čega su Borko i Tigrovi svirkom unijeli pozitivne vibracije, držeći pjesmama i ritmom goste na bini.

Prisutnima, koji su došli iz svih krajeva Hrvatske i susjednih zemalja, obratili su se i predsjednik SNV-a Milorad Pupovac, predsjednik Savjeta za nacionalne manjine Aleksandar Tolnauer i mitropolit zagrebačko ljubljanski Porfirije, koji su čestitajući Novu godinu poželjeli da svima bude sretna i uspješna. Istaknuvši kako je ove godine vladao neviđen interes za Srpsko veče, Pupovac je rekao da bi zbog svih onih koji bi željeli biti na tom skupu trebalo ‘proširiti zidove dvorane’.

Nadovezujući se na Pupovčev dio govora o humanitarnom karakteru tombole, čiji je prihod bio namijenjen popravci krova na kući porodice Bogunović iz Karina Donjeg, kao i uspješnoj akciji prikupljanja sredstava za tu namjenu, gradonačelnik Milan Bandić obećao je da će iz gradskog budžeta dati iznos koji će nedostajati za obnovu kuće, ali i da će osigurati sredstva da se Srpsko veče naredne godine održi i u susjednoj dvorani.

Poseban doprinos skupu dali su folkloraši KUD-a Zora, koji su pod vodstvom Branke Karan izveli koreografije Igre iz Srema i Igre s Rtnja. Hvala na divnom prijemu, rekla je Branka Karan nakon nastupa, izrazivši želju da KUD ponovo nastupi u Zagrebu.

Svi koji su kupili srećke imali su priliku da na humanitarnoj tomboli osvoje noćenja u ugostiteljskim objektima u Vojvodini, slike, knjige, besplatne karte za kazalište, frizerske usluge, restorane, kao i pretplatu na Novosti. Značajan dio nagrada osigurala je manjinska vijećnica i aktivistica Slavica Beljak, a oko organizacije događaja lavovski dio posla odradila je aktivistica SNV-a Emina Đurašević.

Napomenimo da su na Srpsko veče došli diplomati iz Srbije na čelu s ambasadorkom Mirom Nikolić, brojno sveštenstvo SPC-a, srpski predstavnici u državnim organima, predstavnici lokalne i regionalne samouprave, manjinski vijećnici i aktivisti srpskih organizacija, kao i brojne javne ličnosti.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više