Novosti

Kronika

Kad manjinci pišu

Manjinsko društvo pisaca je osnovano kako bi ujedinilo književne i društvene inicijative manjina u Hrvatskoj te stvorilo platformu za ravnopravnost i njihovo stvarno uključivanje u društveni i kulturni život

Large anja 4

Osnivačka skupština MDP-a (foto Luka Stanzl/PIXSELL)

Manjinsko društvo pisaca (MDP) nova je strukovna udruga koja ujedinjuje književne i društvene inicijative manjina u Hrvatskoj, a djeluje od početka 2021.

Predsjednik društva Bosiljko Domazet, na predstavljanju u Slovenskom domu u Zagrebu 9. marta, kazao je da je MDP osnovan kako bi ujedinilo književne i društvene inicijative manjina u Hrvatskoj te stvorio platformu za ravnopravnost i njihovo stvarno uključivanje u društveni i kulturni život. Inicijativom i osnivanjem društva, rečeno je na predstavljanju, MDP otvara i potiče razgovor o manjinama, čime se stvara platforma za iskazivanje vještina, umijeća i darovitosti onih koji su pripadnici nacionalnih, konfesionalnih i svih drugih manjina. Razvoj bogatstva jezika, kultura, tradicija, književnosti i umjetnosti neki su od osnovnih ciljeva ove udruge, naglasio je predsjednik Bosiljko Domazet. Također, najavio je da će MDP surađivati s ostalim udrugama književnika.

Marijan Grakalić iz izvršnog odbora MDP-a naveo je da su ciljevi udruge udruživanje i potpora slobodnom radu i izražavanju pisaca nacionalnih, konfesionalnih i pripadnika svih drugih manjina na području kulture i umjetnosti, promicanje i razvoj umjetničkog stvaralaštva u svim medijima na području Republike Hrvatske, Europske unije i svijeta, kao i čuvanje identiteta manjinskih zajednica u suradnji sa sveučilištima i istraživačkim centrima.

Potpredsjednik Sead Alić kazao je da se MDP zauzima za stvaranje institucijskog konteksta, za uključivanje mladih i manje afirmiranih imena, pripadnika svih manjina. Alić je najavio da će ujedinjavati književne i društvene inicijative manjina u državi, a u cilju stvaranja platforme za jednakopravnost i uključivanje manjina u društveni i kulturni život. Naglasio je da novčane potpore koje odobrava Savjet za nacionalne manjine ne zadovoljavaju u potpunosti očekivanja manjinskih književnika i potrebe za distribucijom i promocijom njihovih knjiga. Na skupu u Slovenskom domu govorio je i pjesnik Enes Kišević, a osnivanje MDP-a je pozdravila zastupnica Ermina Lekaj-Prljaskaj, izaslanica predsjednika Hrvatskoga sabora Gordana Jandrokovića.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više