Novosti

Politika

Kakav panj

Ministar Filipović pribjegao je bizarnom potezu blokiranja Zelene akcije na Twitteru zato što su mu netom prije toga dodijelili godišnju nagradu za doprinos devastaciji okoliša

Large 11

Zna da ništa ne zna – Davor Filipović (foto Slavko Midžor/PIXSELL)

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović ima običaj ne znati stvari kojima bi se trebao baviti. Tvrdio je da nije znao ništa o dvjema plinskim aferama koje su ga zadesile dok je bio član nadzornog odbora INA-e, odnosno ministar, a sada je odlučio ne znati ništa ni o održivom razvoju pa je pribjegao bizarnom potezu blokiranja Zelene akcije na Twitteru.

Povod je bio taj da mu je Zelena akcija netom prije toga dodijelila godišnju nagradu Zlatni panj za doprinos devastaciji okoliša. "Izveli smo performans ispred zgrade ministarstva kako bismo tako ministru uručili nagradu", rekla nam je Marija Mileta iz Zelene akcije.

- Željeli smo obilježiti godinu dana mandata ministra Filipovića i svega što u tih godinu dana nije napravio ili je krivo napravio. U to spadaju proširenje krčkog LNG terminala, dakle projekt fosilnih goriva, podržavanje izgradnje novog bloka Nuklearne elektrane Krško, izgradnja hidroelektrane Kosinj kojoj se protivi lokalna zajednica i stagnacija u projektu smanjenja zagađenja jednokratnom plastikom - rekla nam je Mileta.

Osim toga, kaže, "ovaj ministar ne samo da radi štetu okolišu nego i uništava sam resor kojemu je na čelu".

- Ministarstvo nam sustavno uskraćuje informacije od javnog interesa, primjerice one o izljevu nafte kod Ježeva u ožujku. Akcijom smo zato tražili ne samo smjenu ministra nego i da se reformira samo ministarstvo, jer je taj sektor potpuno podređen gospodarstvu, a zbog klimatske krize trebao bi imati zasebno ministarstvo - objašnjava Mileta.

Dodaje kako je Zelena akcija imala običaj ministra tagirati na Twitteru jer je u pitanju javna platforma za komunikaciju s javnošću.

Zelena akcija najpoznatija je organizacija za zaštitu okoliša u Hrvatskoj. Osnovana je u siječnju 1990., pet i pol godina nakon što se Filipović rodio. Ministar, čiji akademski portfelj uključuje jedino područja tipa "organizacija, menadžment i korporativno upravljanje", mogao bi stoga od Zelene akcije štošta naučiti o održivom razvoju, no taj ga aspekt ministarstva na čijem je čelu očigledno uopće ne zanima.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više