Novosti

Kratko & jasno

Luka Tomac: Filipović je degradirao svoj resor

Ministar Davor Filipović je u samo jednoj godini mandata uspio degradirati resor zaštite okoliša i prirode, koji je još više nego ranije podređen sektoru gospodarstva i fosilnih energenata, kaže predsjednik Zelene akcije

Large intrigator  mini

(foto Marko Lukunić/PIXSELL)

Dodijelili ste Zlatni panj ministru Filipoviću?

Zelena akcija je po drugi put dodijelila Zlatni panj, prestižnu "nagradu" za doprinos devastaciji okoliša, a tu je čast ovog puta imao ministar Davor Filipović. On je u samo jednoj godini mandata uspio degradirati resor zaštite okoliša i prirode, koji je još više nego ranije podređen sektoru gospodarstva i fosilnih energenata.

Aktivisti i aktivistkinje Zelene akcije, uz podršku mreže Zeleni forum, ispred zgrade Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja izveli su performans tj. ceremoniju dodjele nagrade i ukazali na evidentno sustavno zanemarivanje okolišnog sektora unutar njegovog ministarstva. Smatramo da je potrebna reforma te institucije i načina na koji ona trenutno funkcionira.

Prvi Zlatni panj je dodijeljen je 2018. godine bivšem ministru Tomislavu Ćoriću zbog podrške štetnim fosilnim projektima što ukazuje na sustavan problem kojeg je potrebno što prije riješiti zbog hitnosti rješavanja klimatske krize.

Čime je sve dobitnik Panja naškodio okolišu?

Okolišni grijesi ministra Filipovića su brojni. Od podrške projektima poput proširenja krčkog LNG terminala, HES Kosinj, novog bloka nuklearke Krško, do stagnacije po pitanju bilo kakvog napretka u smanjenju zagađenja jednokratnom plastikom i nastavka štetne nacionalne politike gospodarenja otpadom.

Umjesto poticanja prevencija nastanka, ponovne uporabe i recikliranje otpada, Filipović nastavlja s poticanjem izgradnje spalionica i ulaganjem milijuna eura u skupe i štetne regionalne centre za smeće. Dodatno, smatram da financije iz ključnih mehanizama poput RePowerEU treba, umjesto u fosilna goriva, usmjeriti u postavljanje solarnih panela na krovove kuća i zgrada, u poticanje uspostave energetskih zajednica i projekte povećanja energetske učinkovitosti.

Zlatni panj je ministar zaslužio i zbog neodgovornosti u oštrom sankcioniranju ekoloških akcidenata, poput izljeva nafte kod Ježeva u ožujku ove godine, kao i zatvorenosti Ministarstva za pitanja od javnog interesa. U njegovu mandatu svjedočimo znatnom povećanju izbjegavanja pružanja traženih informacija koje sukladno Zakonu o pravu na pristup informacijama Ministarstvo mora dati. Ne treba zaboraviti ni da je Filipović bio član Nadzornog odbora INA-e u vrijeme dok se odvijala jedna od najvećih afera s preprodajom plina, čime je ova tvrtka oštećena za više od milijardu kuna.

Kako aktualna Vlada doživljava okoliš?

Već dugo svjedočimo manjkavoj ili nikakvoj političkoj viziji, okoliš je ovoj Vladi sporedan, a na čelo ministarstva imenuju se nestručni ljudi koji umjesto da štite, devastiraju okoliš. Rješenje leži u formiranju novog ministarstva koje će u fokusu imati zaštitu okoliša i klimatsku krizu.

Naime, sam ministar pokazuje da uopće nije svjestan kako će već u idućih pet do deset godina gospodarstvo morati funkcionirati na bitno drugačiji način nego danas. Filipović općenito zanemaruje klimatsku krizu kao ozbiljnu prijetnju. Jedan od primjera jest proces izmjene Nacionalnog energetskog i klimatskog plana koji je netransparentan jer javno savjetovanje za širu javnost uopće nije održano.

Dakle, potreban je drugačiji pristup okolišnom sektoru?

Institucionalno, zamjena jednog ministra drugim nije krajnje rješenje, već je potreban kompletno drugačiji pristup okolišnom sektoru, posebno u pogledu rastuće klimatske krize. Reformu trenutnog sektora zaštite okoliša i prirode, koji je u potpunosti podređen gospodarstvu, treba provesti neovisno o tome tko je na vlasti.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više