Novosti

Politika

Providna manipulacija HDZ-a

Kad je pristao sudjelovati na sjednici parlamentarnog Odbora za gospodarstvo, Filipović je bio svjestan da će mu biti postavljeno pitanje o tajnom sastanku sa Škugorom. I što je uspio smisliti u suradnji sa zdrugom državnih i stranačkih stručnjaka za propagandu? "Nikad nisam s njim jeo, i nikad nisam razgovarao o plinu i Ini."

Large davor filipovic

Davor Filipović (foto Tomislav Miletić/PIXSELL)

"Nikad nisam s njim jeo, i nikad nisam razgovarao o plinu i Ini."

Tako je Davor Filipović, ministar gospodarstva i održivog razvoja, u ponedjeljak odgovorio na pitanje je li se ovoga ljeta susreo s Damirom Škugorom, tadašnjim direktorom Ininog Sektora za prodaju prirodnog plina, u jednoj zagrebačkoj konobi. Pitanje mu je postavio Stjepo Bartulica, zastupnik Domovinskog pokreta, na tematskoj sjednici saborskog Odbora za gospodarstvo na kojoj je ministar Filipović saslušavan o aferama u Ini i o upravljanju tom naftnom kompanijom u suvlasništvu Republike Hrvatske i mađarske tvrtke MOL.

Bilo je to, zapravo, priznanje susreta o kojem je u rujnu izvijestio tjednik Nacional: nakon što je zastupnik Mosta Nikola Grmoja u dva navrata suočio Filipovića s činjenicom da ga Bartulica nije pitao je li jeo sa Škugorom i o čemu se pričali, nego samo jesu li se sastali, ministar je zašutio.

Tako je, eto, i službeno potvrđeno da je Damir Škugor, član HDZ-a i srednjerangirani menadžer u Ini, bio dovoljno moćan da dogovori privatni sastanak s ministrom gospodarstva u neformalnom i relativno diskretnom ambijentu izdvojene prostorije u poznatom restoranu, i to svega dva-tri mjeseca nakon što je Filipović postavljen za ministra.

U toj vrsti moći leži i odgovor na pitanje kako se Škugor uopće usudio upustiti u lopovsku operaciju za koju je javnost saznala nedugo poslije njegovog susreta s ministrom Filipovićem, naime, u prodaju Ininog plina po fiksiranoj niskoj cijeni tek osnovanoj privatnoj firmi bez referenci u plinskom biznisu, e da bi ta firma isti plin potom prodavala po višestruko višim cijenama i tako zaradila više od 800 milijuna kuna. Više od polovine tog iznosa bilo je namijenjeno Škugoru, ključnom akteru pljačke, čovjeku koji se osjećao dovoljno politički zaštićenim da organizira opisanu akciju.

Kad je pristao sudjelovati na sjednici parlamentarnog Odbora za gospodarstvo, Filipović je bio svjestan da će mu biti postavljeno pitanje o tajnom sastanku sa Škugorom. I što je uspio smisliti u suradnji sa zdrugom državnih i stranačkih stručnjaka za propagandu? "Nikad nisam s njim jeo, i nikad nisam razgovarao o plinu i Ini." Uza sve ostalo, razina i stupanj inteligencije HDZ-ovih i Plenkovićevih manipulantskih nastojanja ostat će upisani zlatnim slovima u kronici upropaštavanja hrvatske politike i obezvrjeđivanja odgovornosti spram građana kao osnovnog elementa demokracije.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više