>

novosti logo

Kronika Kronika

Kao da je rat završio juče

Potrebno je osigurati nešto manje od 15 miliona kuna kako bi krenula fizička obnova OŠ Nikole Andrića u Vukovaru. Konkretnih odgovora na pitanje kada će se to dogoditi - nema

Škola je dobra, nastavnici su dobri, ali je zgrada jako loša, sve se raspada. Pomalo mi to smeta i voleo bih da se škola obnovi - kaže Nikola.

- Volela bih da se obnove dvorana i sve učionice, da dobijemo i pametne ploče ako je moguće - dodaje Lana. S njom se slaže i Srđan koji je svojoj školi poželeo ‘da ne bude stara kao što je sada’.

Nikola, Lana i Srđan su učenici 5.b razreda koji pohađaju Osnovnu školu Nikole Andrića, jedinu neobnovljenu osnovnu školu u Vukovaru koja izgleda kao da se juče našla našla na ratnom poprištu. Oni će možda do kraja osmog razreda dočekati obnovu svoje škole, ali mnoge generacije pre njih to nisu. U proleće 2012. godine, nekoliko meseci pre nego što će ovi jedanaestogodišnjaci krenuti u prvi razred, inspekcija je školu zatvorila zbog neispravnih električnih instalacija. I tada se govorilo o obnovi, projekat je bio pripremljen kao i sve dozvole, ali je na tome ostalo. U međuvremenu je građevinskoj dozvoli istekao dvogodišnji rok pa je produžena za još dve godine, ali radovi ni tada nisu počeli. Obnovu je u proleće prošle godine, prilikom posete školi, obećao i tadašnji ministar obrazovanja Predrag Šustar.

Škola je pre nekoliko godina bila zatvorena zbog instalacija, trećina sanitarnih čvorova u školi je neupotrebljiva, statika je poremećena. Zbog dotrajalih prozora u učionice ulazi kiša, a na nekoliko mesta prokišnjava i dvorana

- Nakon posete ministra Šustara pokrenuta je izrada novog, poboljšanog projekta koja je završila u oktobru. Sve dozvole imamo, a potrebno je osigurati nešto manje od 15 miliona kuna kako bi krenula fizička obnova škole. Konkretnih odgovora na pitanje kada će se to dogoditi nemamo. Dopise smo uputili svima koji su nadležni, Vukovarsko-sremskoj županiji kao osnivaču i Ministarstvu obrazovanja, a obavestili smo i gradonačelnika Vukovara Ivana Penavu - kaže direktorica škole Josipa Kotromanović-Sauka koja je na tu dužnost stupila pre nepune dve godine.

- Krajnje je vreme da se ova škola obnovi. Za 14 godina, koliko ja radim u školi, ništa ozbiljno u nju se nije ulagalo jer se iz godine u godinu iščekivala obnova, tako da i ono što je bilo dobro, sada je u lošem stanju - kaže naša sagovornica koja je posebno zabrinuta za sigurnost dece.

- Škola je pre nekoliko godina bila zatvorena zbog instalacija, trećina sanitarnih čvorova u školi je neupotrebljiva, statika je poremećena. Zbog dotrajalih prozora u učionice nam ulazi kiša, na dva-tri mesta nam prokišnjava i dvorana. Prošle zime smo imali dodatnih problema jer učionice nismo mogli dovoljno zagrijati pa smo unosili grijalice i dogrijavali prostor - nabraja direktorica Kotromanović-Sauka.

Zaposleni i deca se trude da školu drže čistom, a oronule zidove pokušavaju prikriti panoima s učeničkim radovima. Roditelji smatraju da je sramota što je škola već godinama u takvom stanju.

- Dok druge škole teže modernizaciji, deca, nastavnici i uprava naše škole rade u neadekvatnim uslovima, što je sramota. Elementarno je pravo da upravo deca imaju bar pristojne uslove za boravak u školi. Ovo nije pitanje traženja ničega posebnog u odnosu na druge nego pitanje stvaranja uslova kako bi bili jednaki s drugima - kaže Senka Nedeljković, majka učenika petog razreda.

Iako je službeni dopis iz škole otišao put Ministarstva obrazovanja, ministar Pavo Barišić prilikom nedavnog boravka u Vukovaru ovu školu nije posetio. Barišić je u Vukovaru bio na predstavljanju Interkulturalne škole, a na novinarsko pitanje o školi Nikole Andrića nije imao odgovor.

- Informisan sam o stanju te škole jednim delom, ali ne u detalje. Razgovaraću s osnivačem pa ćemo videti kakvo je stanje. Nemam konkretnih informacija - rekao je ministar.

- Ta škola je sramota hrvatske države. Resorno ministarstvo i županija kao osnivač su trebali naći nekakav kompromis i obnoviti tu školu - rekao je vukovarski gradonačelnik Ivan Penava dodajući kako i srednja Ekonomska škola u Vukovaru vapi za obnovom.

Osnovnu školu Nikole Andrića pohađa 230 učenika, u ukupno 18 odeljenja s nastavom na hrvatskom i srpskom jeziku. Svi učenici su u istoj, prepodnevnoj smeni, dok se popodne provode izborne aktivnosti.

- Zahvaljujem roditeljima koji nam unatoč ovakom stanju škole ukazuju puno poverenje i iz godine u godinu upisuju svoju decu. Mislim da su nastavnici to opravdali svojim radom trudeći se da on bude što kvalitetniji, a što pokazuju i rezultati naše dece na županijskim i državnim takmičenjima - kaže direktorica spominjući Najdana Gazibarića, državnog prvaka iz tehničke kulture o kojem su Novosti već pisale.

Učenici ove škole učestvuju i u brojnim projektima u lokalnoj zajednici iz kojih ostvaruju i deo materijalnih sredstava za kupovinu opreme poput računara i projektora te lektire. Rado se odazivaju volonterskim akcijama koje organizuju udruženja u Vukovaru. Već godinama skupljaju stari papir, čepove flaša i stare baterije. Od prikupljenog novca opremaju knjižnicu, a deo sredstava doniraju bolesnima.

- Trudimo se da deci pružimo što raznovrsniji pristup obrazovanju, a s druge strane želimo biti aktivni i što više nezavisni u materijalnom smislu. Jednom su me učenici pitali gde bi mogli prikupiti još starog papira da zaradimo za obnovu škole - priča direktorica.

Uprkos sumornom izgledu škole, zaposleni ipak zrače optimizmom.

- Ljudi su oni koji stvaraju atmosferu i rezultate. Naravno da bi nam bilo lakše da imamo novu i opremljenu školu, e-dnevnike i kabinete, ali ne volimo puno kukati. Želimo samo da se naša škola napokon obnovi i da naši učenici imaju uslove kao i većina učenika u Hrvatskoj - poručila je direktorica Josipa Kotromanović-Sauka.

Obnovu škole neće dočekati 25 najstarijih osmaka koji je uskoro napuštaju, ali ostaje nada da se čitava priča ne ponovi i sa onima koje će na jesen u tu školu tek kročiti.

1/3