Novosti

Društvo

Пoврaтaк у OШ Бaнoвци

Збoг сaнaциje пoдручнe шкoлe, кoja je стрaдaлa у oлуjнoм нeврeмeну тoкoм jулa, дeцa су нaстaву нa пoчeтку шкoлскe гoдинe пoхaђaлa у мaтичнoj шкoли у Илaчи

Large informator povratak  %c4%87irilica

Ponovo u klupama – osnovci u Banovcima

Zamenik vukovarsko-sremskog župana Srđan Jeremić sa saradnicima posetio je područnu školu u Banovcima. Zbog sanacije škole, koja je stradala u olujnom nevremenu tokom jula meseca, deca su nastavu pohađala u matičnoj školi u Ilači, što je podrazumevalo svakodnevni prevoz. Roditelji su u startu izrazili nezadovoljstvo takvom odlukom nadležnih, te, s obzirom da se radi o učenicima koji nastavu pohađaju na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu, zatražili podršku političkih predstavnika srpske zajednice na županijskom nivou.

Srđan Jeremić od samog početka se uključio u rešavanje problema. U koordinaciji sa županijskim Upravnim odeljenjem za obrazovanje i u saradnji sa županijskim Većem srpske nacionalne manjine, Većem srpske manjine opštine Nijemci, u čijem je sastavu i naselje Banovci te roditeljima, insistirao na hitnoj intervenciji.

Nakon dvosedmične obnove, deca su se početkom oktobra vratila u školske klupe područne škole. Zamenik župana im je tom prilikom poželeo dobrodošlicu i uručio školski materijal, odnosno sveske sa ćiriličnim natpisima. Istakao je da su uslovi boravka u školi poboljšani u kratkom periodu ali da još uvek ima poslova koje je neophodno obaviti u smislu uređenja, te da Županija, kao osnivač, ulaže dodatne napore kako bi vaspitno-obrazovni proces podigla na viši nivo.

- Za kompletnu sanaciju i uređenje predviđeno je približno 70.000 evra. Što, uz sanaciju krova i zamenu stolarije uključuje i adekvatno uređenje učionica - rekao je Jeremić.

Direktorka matične škole Ilača, u čijem je sastavu i škola u Banovcima, Marija Dević podsetila je da su početak školske godine deca iz Banovaca nastavu pohađala u Ilači i da im je u tom periodu bio obezbeđen prevoz. Ukazala je da je škola u dva navrata bila oštećena, te da je zbog uništenog krova, stolarije i podova bila neophodna hitna sanacija, dok će u narednom periodu biti obavljeno i uređenje unutrašnjeg prostora.

Iako roditelji u početku nisu bili zadovoljni dinamikom obnove zgrade, njihova predstavnica Svetlana Medić danas je prezadovoljna što su njihova inicijativa ali i obećanja predstavnika vlasti, urodili plodom pa mališani ponovo uče u svojoj školi.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više