Novosti

Društvo

Вeћa рaвнoпрaвнoст

Вукoвaрскo-срeмскa кoмисиja зa рaвнoпрaвнoст пoлoвa oдржaлa je сeдницу нa кojoj je jaвнoст инфoрмисaнa o нoвим мeрaмa зa зaштиту жртaвa кривичних дeлa и прeкршaja

Large informator ve%c4%87a ravnopravnost %c4%87irilica

Sastanak u Vukovaru

S obzirom da su početkom ovog meseca stupile na snagu izmene i dopune četiri zakona, koji se tiču zaštite žrtava u porodici, Vukovarsko-sremska komisija za ravnopravnost polova održala je sednicu, na kojoj su članovi raspravljali, a javnost informisana o novim merama za zaštitu žrtava krivičnih dela i prekršaja.

O specifičnostima sastanka govorio je predsednik Komisije i zamenik župana, Srđan Jeremić, kojem su osim članova Komisije, prisustvovali predstavnici vukovarsko-sremske policijske uprave, centra za socijalnu pomoć i predstavnici civilnog sektora, odnosno Udruženja žena i Sigurne kuće vukovarsko- sremske županije.

- Cilj sednice je da približimo članovima nove zakonske okvire te istovremeno otvoreno diskutujemo, kako bi razmenili iskustva i kako bi buduće aktivnosti na rešavanju problema na terenu bile efikasnije - rekao je Jeremić.

Voditeljka programa Sigurne kuće u Vukovaru, Ivana Sučić je rekla da se izmenama zakona šalje jasna poruka o osuđivanju porodičnog nasilja, ali i važnosti adekvatne reakcije, uzimajući u obzir činjenicu da su počinioci krivičnih dela najčešće dobijali blage kazne.

- Važno je da se počinioci sankcionišu krajnje ozbiljno i da država ni na koji način ne toleriše nasilje - upozorila je Sučićeva istakavši pohvalu za nadležne što je pojam femicida u Hrvatskoj uveden u zakonodavni okvir.

O konkretnim merama koje je provela Vukovarsko-sremska županija, sa ciljem bolje zaštite žrtava u porodici govorila je Andrijana Dujmić, zamenica pročelnika županijskog Upravnog odeljenja za zdravstvo i socijalni rad.

- Nekoliko mera odnose se na sufinansiranje plata ženama zaposlenim u skloništima u iznosu od 36 hiljada evra godišnje, davanje nekretnine na korištenje za sklonište te saradnju kroz javne pozive sa različitim udruženjima i organizacijama, koje se bave spomenutom problematikom.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više