>

novosti logo

Kronika Kronika
Piše M.C.

Karlovčani opet u Šumadiji

Moguća djelomična obnova odnosa nekadašnjih gradova-pobratima: Obnovu suradnje Karlovca i Kragujevca ‘guraju’ pripadnici lokalne srpske zajednice

Da li je na pomolu ponovna uspostava saradnje bivših bratskih gradova Karlovca i Kragujevca teško je reći, ali su učinjeni prvi koraci u tom pravcu, barem što se tiče pripadnika srpske zajednice, čija je delegacija nedavno posjetila grad u Šumadiji. Ideja o obnovi nekadašnje saradnje nije nova i predlagali su je brojni predstavnici Srba u gradu. Karlovac i Kragujevac tokom Jugoslavije bili su gradovi-pobratimi, a najpoznatije su bile masovne naizmjenične Karavane bratstva i jedinstva između dva grada, kada bi po nekoliko stotina Karlovčana i Kragujevčana bilo smješteno po kućama domaćina. Naravno, sve je prekinuo rat.

- Prije dvije godine sam upoznao predsjednika Udruženja Srba iz Hrvatske u gradu Kragujevcu Milana Ljubovića i tada smo govorili o ideji da pokušamo ponovo uspostaviti saradnju. Čuli smo se nekoliko puta i tako smo nedavno otišli u Kragujevac - kazao je Milan Lapčić, predsjednik karlovačkog pododbora Srpskog kulturnog društva Prosvjeta, koji je organizirao odlazak.

Na četverodnevni put je otišlo sedmero ljudi. Uz Lapčića to su bili srpski dožupan Mirko Martinović, sekretar u karlovačkom pododboru Prosvjete Dragan Narandžić, članica predsjedništva pododbora Ljubica Zimonja, članica Prosvjete Milka Narandžić, historičar mr. Mile Dakić te novinar i publicist dr. Danko Plevnik.

Karlovčani su obišli Memorijalni park Šumarice i položili vijenac strijeljanim đacima i rodoljubima. Razgledali su grad u panoramskoj vožnji autobusom, posjetili su gradsku upravu i gradsku biblioteku Vuk Karadžić gdje je Danko Plevnik promovirao knjigu o poznatim Karlovčanima.

Spona saradnje su srpske institucije u Karlovcu i Udruženje Srba porijeklom iz Hrvatske u Kragujevcu. Udruženje Srba porijeklom iz Hrvatske u Kragujevcu trebalo bi posjetiti Karlovac, a mogli bi također sudjelovati na prvim Danima manjinske kulture Karlovačke županije u septembru ili oktobru iduće godine.

U isto vrijeme, u gradu na Lepenici su bili članovi pododbora Prosvjete iz Splita i Kistanja te su održali koncert. Gosti iz Hrvatske posjetili su Topolu gdje ih je primio gradonačelnik. Obišli su crkvu na Oplencu i Muzej kralja Petra Prvog. Na povratku su posjetili Beograd, obišli stadion Crvene Zvezde, hram Svetog Save na Vračaru i nastupili na beogradskom koncertu koji je organiziralo Udruženje Hrvata u Beogradu ‘Tin Ujević’. Ovo udruženje ima razvijenu saradnju s kragujevačkim Udruženjem Srba porijeklom iz Hrvatske.

1/1